Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

USA-bloggen

Svarte riddaren vägrar ge sig

Nu har den republikanska primärvalssäsongen gått in i en lugn fas. Mitt Romneys valmaskin tycks stadigt tuffa på mot en nominering, men på grund av att över hälften av årets nomineringsmöten och primärval ger en proportionell fördelning av delegater till partikonventet i augusti, kommer det att dröja en bit in på våren innan någon har säkrat en majoritet av delegaterna.

Newt Gingrich ger inte upp, trots att Nevada blev den andra förlusten i följd mot Romney. Han hoppas på en mirakulös vändning vid supertisdagen den 6 mars, då flera av de 11 delstaterna som har val då är mer gynnsamma för honom. Lagom till Texas den 3 april räknar han med att ha hunnit i kapp Romney i delegaträkningen.
Många tycker annars att loppet borde vara kört för Gingrich. Men han har svårt att ta in det och vidhåller trotsigt att han minsann kommer att bli republikanernas presidentkandidat i höst. En skämtare har jämfört Gingrich med The Black Knight i filmen Monty Python and the Holy Grail, som vägrar att ge sig trots att han fått både armar och ben avhuggna: ”oh come back here you yellow bastards! I’ll bite ur legs off…!” ropar Svarte riddaren/Gingrich till den Gröne riddaren/Romney.

*
Ron Paul kör sin egen kampanj, fick över 18 procent i Nevada, och han spelar inte riktigt på samma plan som de andra.  Ingen, inte ens han själv, tror att han blir nominerad. Han är ute efter att samla så många delegater som möjligt för att hålla sig kvar i racet ända fram till konventet i augusti, allt i syfte att kunna propagera för sina hjärtefrågor: mindre regeringsmakt, mindre krig och en fri marknadsekonomi.

*
Långt efter halkar Rick Santorum, många värdekonservativas sista hopp (när icke-pålitliga konservativa som Romney och Gingrich dominerar primärvalsstriden). Nu fick han bara 11 procent i Nevada. Det finns många skäl till det: ett är att han förmodligen är lite väl fanatisk för att nå ut till en bredare grupp moderata republikanska väljare. Kanske många av dem är måna om att USA ska moderniseras och utvecklas som ledande kunskaps- och industrination, men anar att det inte ligger Santorum så varmt om hjärtat.
Ta till exempel hans syn på högre utbildning, som han betraktar som ett hot mot USA:s unga generation. Det är bättre att fler stannar vi gymnasie- eller yrkesutbildning; då skyddas de från att utsättas för vänsterns sekulära ideologi. Detta populistiska, kunskapsfientliga tema jag har hört Santorum ta upp flera gånger. Vid ett möte i Naples, Florida, i förra veckan påstod Santorum att vänstern använder universiteten för att indoktrinera unga människor – allt i syfte att befästa sin maktställning:

”Vi har, tyvärr, förlorat vår nöjesindustri, och även vår högre utbildning. Inte att undra på att president Obama vill att varje unge går i college. Den indoktrinering som förekommer på amerikanska universitet är en av nycklarna för att behålla makten i Amerika…om man undervisade i judeo-kristna principer på dessa universitet skulle de bli berövade varenda dollar. Om de lär ut radikal sekulär ideologi får de allt tänkbart statligt stöd. Därför att 62 procent av dem som börjar college med en övertygad tro går ut utan tro.”