Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-02 15:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/usa/2012/04/13/kriget-mot-kvinnorna-riskerar-att-sla-tillbaka/

USA-BLOGGEN

"Kriget mot kvinnorna" riskerar att slå tillbaka

Man vet att valkampanjen i USA har kommit igång på allvar när kombattanterna börjar överösa varandra med beskyllningar om att bedriva "krig mot kvinnorna".

Just kvinnofrågan brukar vara en paradgren för demokraterna, som nu har den superrike businessmannen Mitt Romney som ett sittande mål. Det var ännu enklare tidigare när Rick Santorum ännu fanns med i republikanernas nomineringsstrid. Santorums reaktionära uttalanden om att kvinnor inte bör yrkesarbeta och att preventivmedel är en dålig sak var som musik för den demokratiska valkampanjen.

De senaste veckorna har Obamas kampanj kunnat dra nytta av detta, och presidentens opinionsstöd bland kvinnliga väljare har dragit ifrån Romneys med tvåsiffriga tal, 54 mot 36 procent.

Men just då hände det som inte fick hända. Vapnet "kriget mot kvinnorna" vreds, åtminstone tillfälligt, ur demokraternas händer. Det som inträffade var att den relativt okända demokratiska partistrategen Hilary Rosen gick till angrepp mot Mitt Romneys fru, Ann Romney. I direktsändning i CNN i onsdags kritiserade Rosen det faktum att den republikanske presidentkandidaten använde sin hustru som "surrogat" och rådgivare i kvinnofrågor. Det bör han sluta med, menade Rosen, eftersom Ann Romney "aldrig har jobbat en enda dag i sitt liv".

Vad hon förmodligen menade var att fru Romney inte hade behövt förvärvsarbeta utanför hemmet, eftersom hon hör till den privilegierade finanseliten. Men det var inte det hon sade.

Hennes uttalande var inte bara fel i sak; att sköta ett hem och uppfostra fem pojkar är ett hårt arbete hur man än resonerar. Dessutom säger man bara inte så i Amerika. Att kritisera en "stay-at-home-mom" - hemmafrun är helig - gränsar till politiskt självmord. Dessutom är Ann Romney allmänt omtyckt och respekterad; hon är inte bara fembarnsmor utan har haft bröstcancer och kämpat med en svår form av MS.

Det väntade ramaskriet kom omedelbart, kabel-tv babblade inte om annat det närmaste dygnet. Demokratiska fixare och Obama-kampanjmakare skyndade desperat för att reparera skadan.

Under tiden twittrade Ann Romney ett svar till Hilary Rosen: Jag valde att stanna hemma och fostra fem pojkar, och tro mig, det var hårt arbete:"

Rikets första dam Michelle Obama twittrade sitt avståndstagande: "Varje mor arbetar hårt, och varje kvinna förtjänar att bli respekterad".

När även självaste presidenten Barack Obama tog till orda förstod alla hur potentiellt förödande Rosens uttalande kunde vara för demokraterna. Obama försvarade Ann Romney, och sade att det inte finns något "tuffare jobb än att vara mamma".

Och den tidigare obskyra men nu plötsligt kända partistrategen Rosen kröp naturligtvis till korset: "Som mamma vet jag att barnuppfostran är det hårdaste jobb som finns. Jag ber Ann Romney om ursäkt".

Demokraterna lär knappast be om hennes tjänster under den närmaste tiden.