Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-15 03:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/usa/2012/04/30/wtc-hogst-igen/

USA-bloggen

WTC högst igen

Varje gång jag besöker New York kastar jag ett öga mot nedre Manhattan för att se hur det går med bygget på Ground Zero. Det blir ett enda stiligt torn som ska ersätta tvillingskraporna som kollapsade efter terrordådet den 11 september 2001.

Några våningar högre har den nya skyskrapan blivit varje gång jag är i stan. Byggtakten har varit ungefär en våning i veckan.

Symboliskt nog ska höjden på det nya "1 World Trade Center" till slut bli 1776 fot (efter årtalet för USA:s självständighetsförklaring), vilket motsvarar 541 meter. När det står klart år 2013, med 104 våningar, blir det USA:s högsta byggnad. Men bara om man räknar spiran ovanpå, annars kommer fortfarande Willis Tower i Chicago (före detta Sears Tower) att med sina 108 våningar att vara högst.

Men redan har tornet blivit det högsta i New York. Empire State Building, som tillfälligt återtog titeln 2001, är nu bara näst högst.

Även det är symboliskt, då det sammanfaller med ettårsdagen av att Usama bin Ladin - som låg bakom attacken mot USA – dödades av en amerikansk kommandostyrka i Pakistan.

Återstår att se hur mäktigt intrycket blir när tornet står klart. Perspektivet avgör. När jag kom farande från  New Jersey-sidan såg byggnaden dubbelt så hög ut som alla andra omgivande skyskrapor. Men från Brooklyn-hållet sticker den knappast upp ännu.