Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 11:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/usa/2012/06/04/har-obama-tappat-greppet/

USA-bloggen

Har Obama tappat greppet?

Rätta artikel

Nervositeten ökar i Vita huset för varje dag. Utsikterna för att republikanernas allt överskuggande ambition de senaste 3 1/2 åren, att Barack Obama ska bli en "one term president" ska bli verklighet, har blivit större de senaste veckorna. Den nyetablerade utmanaren Mitt Romney, som knappast har hunnit presentera sig själv eller ett politisk program för det amerikanska folket, ligger redan i stort sett lika med Obama i opinionsmätningarna.

Det är inget bra utgångsläge för den sittande presidenten. Många börjar på allvar vänja sig vid tanken att Romney flyttar in i Vita huset i januari 2013.

Den gångna veckan har varit förskräcklig för Obama. En del kan sägas bero på de ekonomiska naturkrafterna, men mycket är självförvållat. Håller Obama på att tappa sitt magiska politiska handlag? Det anser i varje fall en demokratisk tungviktare som Pennsylvanias tidigare guvernör Ed Rendell. "Den store kommunikatorn" har enligt Rendell inte lyckats med att förklara vad han har uppnått för det amerikanska folket.

Det började i tisdags, under utdelningen av presidentens Frihetsmedalj till ett antal förtjänta personer. Ingen av de belönade, bland dem Bob Dylan eller Toni Morrison, är särskilt kontroversiell. Det rådde inte heller något tvivel om att Jan Karski (1914-2000), postumt tilldelad medaljen för att han under Andra världskriget var en av de första att larma omvärlden om förintelsen av Europas judar, var en värdig mottagare. Karski tillhörde den polska underjordiska motståndsrörelsen under Tysklands ockupation och sändes till London och Washington för att rapportera om nazisternas illdåd. I USA gav den polska kuriren president Franklin Roosevelt en personlig rapport om nazisternas illdåd. Men USA:s ledning var skeptisk till hans vittnesmål, och de allierade gjorde inget för att hindra det pågående folkmordet, till exempel genom att bomba järnvägslinjerna kring koncentrationslägret Auschwitz.

När Obama delade ut medaljen kom hans pinsamma tabbe; av någon anledning använde han formuleringen "polska dödsläger". De flesta dödsläger låg visserligen på polskt territorium, men de skapades av Hitlers Tyskland. Obamas uttalande utlöste en diplomatisk minikris med Polen, det största offret för den nazityska folkmordspolitiken (6 miljoner polacker dödade, däribland 3 miljoner polska judar). Polens statsledning begärde en ursäkt.

I ett brev till sin polske kollega Bronislaw Komorowski beklagade USA-presidenten sin felsägning. Sedan kom nedslående siffror för den amerikanska ekonomin. Bruttonationalprodukten visade sig under årets början bara öka med en fart av 1,9 procent, ett klart otillräckligt tempo om USA ska återhämta sig. I fredags offentliggjordes jobbstatistiken för maj, och det visade sig att det endast tillkommit 69 000 nya jobb. Ekonomer är ense om att det krävs minst 300 000 nya jobb varje månad, helst 400 000, under en längre period för att landet ska ta sig ur den rekordhöga arbetslösheten. Dessutom ökade den officiella arbetslöshetssiffran från 8,1 procent till 8,2 procent. Den ekonomiska ljusning som tycktes på väg i början av året har ersatts av mörker.

Som om inte det räckte lät sig expresidenten Bill Clinton intervjuas i CNN. Clinton har kampanjat för Obama, men nu gav han några nålstick åt Obama, som på senare tid har angripit Romney för hans bakgrund i riskkapitalbolaget Bain Capital. Enligt Clinton är Romney kvalificerad att vara president efter att ha varit guvernör och han har gjort en "strålande" insats som företagsledare. Clintons budskap drog undan mattan på Obamakampanjens viktigaste argument mot Romney: att han är en företagsplundrare som inte har några kvalifikationer som jobbskapare.