Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-23 10:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/usablogg/2011/11/10/reaktioner-och-vidare-lasning-om-mitt-romney-och-mormoner-i-usa/

GELINS USA

Reaktioner och vidare läsning om Mitt Romney och mormoner i USA

I onsdagkvällens republikanska TV-debatt bekräftades det än en gång att Mitt Romney bibehåller sin status som favorit i republikanernas primärval.

I helgens DN skrev jag ett långt reportage från Utah, där jag tillbringat en vecka med att intervjua mormoner och politiker i ett försök att förstå om Mitt Romneys tro kommer att påverka hans chanser att vinna presidentvalet nästa år.
Jag fick enormt mycket mail i reaktion på artikeln och under veckan har det fortsatt ramla in reaktioner. Många av mailen kom från svenska mormoner som var förvånade över att läsa en artikel som var "saklig och icke spekulativ" och "redde ut missförstånd och tog död på fördomar".

En svensk mormon skrev:
"Detta var en av få artiklar jag läst om det trossamfund jag är stolt över att tillhöra, som verkligen lyckades framställa oss på ett rättvist sätt.".

Jag tror att de här reaktionerna mest säger något om hur den konventionella rapporteringen om mormoner i svensk media har varit. När Jon Krakauers omtalade bok "Under the banner of heaven" (som handlade om ett brutalt familjemord utfört av den extrema, fundamentalistiska utbrytargruppen Fundamentalist Latter-Day Saints) recenserades i Sverige kallades det generellt en bok om "mormonerna".

Andra läsare hörde däremot av sig och tyckte att artikeln just bekräftade deras bild av mormoner som en "sekt" och "läskigt konservativa".
(Många frågade också om jag själv är mormon. Det är jag inte.)

Jag fick även ett antal mail från ambivalenta mormoner och ex-mormoner, som tyckte att artikeln borde ha innehållit mer kritik av kyrkan.
En läsare skrev:
"I artikeln nämner du att kyrkan systematiskt blivit förföljd under större delen av 1800 talet, kyrkan älskar att bli utmålad som offer. Men du nämner inte att det till viss del kan ha varit självförvållat - kyrkan bröt systematiskt mot landets lagar då de levde i månggifte. Mormonerna utförde den största slakt av vita mot vita i USA:s historia, googla på Mountain Meadows Massacre, osv. Detta glöms gärna bort då vi vill utmåla oss som offer."

Läsaren påpekade också att "Utah använder, per capita, mer antidepressiva medel än någon annan stat. Utah har under många decennier legat i top 10 över stater där flest självmord utförs. Utah leder statistiken över white collar fraud (folket där blir ofta lurade av multi level marketing grejer o liknande)."

Jag tillbringade nästan en vecka på plats i Utah och det var mycket material som inte fick plats. En del av det materialet kommer i ett längre kapitel om mormoner och Mitt Romney i min kommande bok om den konservativa rörelsen i USA, som kommer ut våren 2012.

En läsare tipsade också om en intressant dokumentär om USA:s mormoner, från amerikanska PBS.

Chris Lehmanns kritiska essä om mormoners syn på ekonomi i Harper's magazine, som jag citerar i artikeln, kan man läsa här.

Så hur går det för Mitt Romney då?
Ganska bra, får man nog säga.
New York Times-kolumnisten David Brooks (som även publiceras i DN) skrev häromdagen en krönika som man kan läsa som en ren PR-dröm för Romney. Brooks ser honom som den enda vettiga kandidaten i republikanernas primärval:
"Mitt Romney, the serious one"

Samtidigt är det många konservativa som ogillar Romney. Kampanjen "Not Mitt" har fått en del fart på framför allt Facebook och Twitter den här veckan.

Den hetlevrade konservativa bloggaren och CNN-debattören Erick Erickson skrev igår en utförlig sågning av Romney:
"Mitt Romney is going to be the Republican nominee. And his general election campaign will be an utter disaster for conservatives as he takes the GOP down with him and burns up what it means to be a conservative in the process."

Washington Posts erfarne politiska reporter Dan Balz analyserar republikanernas primärval och konstaterar att Romney är relativt svag:
"Gallup described him as one of the weakest front-runners in the modern history of Republican races, given that he has been stuck or stable in the polls at about 25 percent. /.../Four years ago, Romney alone had raised $85 million by the end of the third quarter, including a chunk of cash from his own fortune. His total through the third quarter of this year is $44 million, even though he is considered the front-runner and has spent considerable time since his campaign began tending to his finance network."

New Republic har samlat en del av Romney-skeptikena.