Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Gelins USA

Tre ord som kan avgöra USA-valet

I onsdags morse var jag på en paneldiskussion på American Enterprise Institute i Washington, där man diskuterade det kommande presidentvalet.
Bland de medverkande var Michael Barone – en veteran på den politiska scenen i USA; man kan kalla honom ett slags konservativ Sören Holmberg – och Norman Ornstein, en av de klokare farbröderna på den annars bitvis världsfrånvända tankesmedjan AEI (senast jag var där sade deras husexpert på klimatfrågor att vi inte behöver oroa oss för denna påstådda kris, då den ”inte kommer att ha några märkbara konsekvenser de närmaste 500 åren”).

Ornstein sade en del anmärkningsvärda saker. Bland annat ansåg han att sannolikheten för en brokered convention för republikanerna – det vill säga, att man inte har enats om vem partiet bör nominera som presidentkandidat när man håller partikonvent i Florida i augusti 2012 – är relativt hög.
Figurer som Chris Christie, Mitch Daniels och Jeb Bush (som tydligen börjat göra smygundersökningar i New Hampshire för att avgöra sitt eventuella stöd) diskuterades som potentiella sista minuten-namn.

Slutsatsen man kan dra av det är förstås att konservativa väljare inte är särskilt nöjda med sina nuvarande alternativ. Stödet för Romney är stabilt men svagt. Stödet för Gingrich är impulsivt och kan försvinna i ett nafs. Ron Paul kan mycket väl vinna i Iowa, tack vare sin eldiga gräsrotsorganisation, och därmed röra till läget rejält.
Republikanernas svaghet innebär alltså att Obamas chanser att bli omvald är bättre än de borde vara med de risiga ekonomiska förutsättningarna.
Som demokratiska strategen Paul Begala uttryckte det häromveckan: ”varje gång jag ser på ekonomin tror jag att Obama inte kan vnna, varje gång jag ser på republikanerna tror jag att Obama inte kan förlora”.

Men enligt Norman Ornstein kan Obama förlora valet ändå, om krisen i Europa förvärras. ”De två ord som kan avgöra valet är inte Romney eller Gingrich, utan Angela och Merkel”, sade Ornstein.

Det mesta tyder på att den amerikanska ekonomin har ett hyfsat 2012 framför sig. En tillväxt på 2-3 procent är en vanlig prognos för nästa år.
Kollapsar euron lär det däremot se betydligt dystrare ut – för hela USA och därmed även för Obama.

Det tredje ordet som kan avgöra presidentvalet? Kennedy.
Inte någon demokrat ur Kennedy-klanen, utan Högsta Domstolens Anthony Kennedy, som kan bli den avgörande rösten när HD nästa sommar ska fatta beslut om huruvida Obamas sjukvårdsreform strider mot USA:s konstitution. De fyra konservativa domarna kommer sannolikt rösta ja. Om även Kennedy – som ofta är HD:s swing vote – röstar ja är det ett stort nederlag för Obama och kan avsevärt minska hans chanser att bli omvald.

Det skulle i sådana fall bli den första gången sedan presidentvalet 2000 då Högsta Domstolen mer eller mindre bestämmer vem som ska bli president i USA.

Det kan alltså vara så att Obama gör allt mer eller mindre rätt de kommande elva månaderna, men förlorar ändå, på grund av Merkel och Kennedy.