Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-20 14:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/usablogg/2011/12/16/korta-tankar-om-christopher-hitchens/

Gelins USA

Korta tankar om Christopher Hitchens

Rätta artikel

Jag satt i en taxi hem från den republikanska presidentkandidaten Ron Pauls kampanjhögkvarter i New York, där jag tittat på republikanernas TV-debatt i Iowa i sällskap med ett hundratal unga libertarianer, när jag möttes av beskedet att Christopher Hitchens har lämnat oss.

Hitchens hade fel om vissa saker – Irak-kriget; den missförstådda men ändå bångstyriga artikeln om kvinnor och mäns humor – men han hade också rätt om väldigt mycket. Som skribent var det få som inspirerade mer.

Byliner har samlat 144 mer eller mindre klassiska Hitchens-artiklar.

Slate har gjort ett urval av hans magasinjournalistik.

Christopher Buckley har skrivit en minnestext om Hitchens i The New Yorker.

Min spontana reaktion var att börja fundera på bristen av personer som liknar Hitchens i dagens offentliga politiska debatt i USA. Det här klippet sammanfattar på många sätt kontrasten mellan Hitchens och just det politiska samtal som exempelvis fördes i kvällens republikanska debatt på Fox News. Det här råkar handla om pastorn Jerry Falwell, som Hitchens inte hade mycket snällt att säga om, men det skulle lika gärna ha kunnat handla om vad som helst, eller vem som helst, som varit moraliskt tveksamt i USA de senaste decennierna.