Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-21 22:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/usablogg/2012/08/11/5-lastips-om-mitt-romneys-vicepresidentkandidat-paul-ryan/

GELINS USA

5 lästips om Mitt Romneys vicepresidentkandidat Paul Ryan

Att Mitt Romney väljer Paul Ryan som vicepresidentkandiat bekräftar något som påstås av många av de republikaner jag intervjuat i min nya bok om den amerikanska högern: att 2012 års presidentval kommer att bli det mest ideologiska valet sedan 1964, då Lyndon B Johnson ställdes mot Barry Goldwaters renläriga konservatism.
Ryan har kallats “2000-talets Barry Goldwater”, av bland andra David Frum.

Det är ett intressant val av Romney. Det tyder på att Romney är övertygad om att ekonomin ska stå i fokus i valet, medan exempelvis utrikespolitiken inte kommer att vara lika betydelsefull. Det tyder också på att Romney vill gå in helhjärtat för att vinna republikanska kärnväljare. Genom att välja Ryan säger han: jag är inte moderat, jag är konservativ.
Romney överger nu definitivt Simpson-Bowles-förslaget som utgångspunkt för en diskussion om statsskulden och budgetunderskottet, till förmån för Ryans mer radikala förslag, "The path to prosperity".

Presidentvalet står därmed mellan två distinkt olika idéer om hur USA ska fungera på 2000-talet.

Här är ett par bra lästips för den som vill lära sig mer om Paul Ryan:

Ryan Lizza skrev den definitiva porträttet av Ryan, som ideologisk ledare för republikanerna, i The New Yorker häromveckan.

Jonathan Chait skrev i New York Magazine om hur motsägelserna i Paul Ryans politiska karriär tenderar att hamna i skuggan av hans förmåga att charma journalister.

National Review reder ut Ryans förhållande till Ayn Rand. Ryan har i många år sagt att Ayn Rand är hans favoritfilosof och att det var hennes böcker som fick honom att vilja bli politiker, men under våren och sommaren har han börjat dra tillbaka sina Rand-hyllningar, efter hård kritik från kristna högerorganisationer som ogillar Rand eftersom hon var ateist. Numera säger Ryan att hans favoritfilosof inte längre är Ayn Rand, utan Thomas Aquinas.

Michael Tomasky skriver utförligt i New York Review of Books om kontrasten mellan Ryan och Obamas idéer om skatter, välfärd och USA:s ekonomi på 2000-talet.

I min bok om republikanerna har jag två kapitel som delvis handlar om Paul Ryan, som bland annat påstås vara “den som sätter agendan i det republikanska partiet på 2000-talet”, av Grover Norquist.

Och här beskriver Stephen Colbert Paul Ryans "kristna nedskärningar".