Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 03:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/usablogg/2012/08/29/abortrattigheter-under-president-romney/

Gelins USA

Aborträttigheter under president Romney

Mitt Romney har flippfloppat i många frågor, men under åtminstone de senaste åren har han varit konsekvent i sitt abortmotstånd: både under primärvalskampanjen och under den rådande presidentkampanjen har han lovat att enbart tillsätta domare till Högsta Domstolen som vill upphäva Roe v. Wade, domslutet som i praktiken legaliserade abort i USA 1973, om han blir president.

Det är vanligt att folk som är för både aborträttigheter och Romney försvarar detta med att det inte skulle leda till att aborträttigheterna försvann i USA, utan bara att lagarna skulle bestämmas på delstatsnivå. Inte stor skillnad, menar de alltså.

I dagens New York Times gör till exempel en insändarskribent, Howard, just detta argument på ett sätt som jag ofta hört ute på kampanjevenemang. Howard presenterar sig som liberal i dessa frågor, men konservativ i de ekonomiska frågorna – en typisk storstadsrepublikan, med andra ord, och en vanlig swing voter i 2000-talets presidentval. Han bekymrar sig alltså inte så mycket över Romneys position. Huvudsaken är att vi får en president som tar itu med statsskulden, så att USA inte blir som Grekland, tycker Howard.

Men vad skulle upphävandet av Roe v. Wade faktiskt innebära i praktiken?

Enligt Washington Posts Sarah Kliff skulle det leda till följande förändringar:

• 31 delstater – mer än hälften – skulle förbjuda abort. • Det genomsnittliga avståndet till en abortklinik skulle öka med 25 mil. • I många av de mest konservativa regionerna av landet skulle avståndet bli betydligt högre. I Texas skulle en kvinna behöva resa i snitt 73 mil till en abortklinik.

I republikanernas partiplattform 2012 vill man förbjuda abort även när det gäller våldtäkt och incest (Romney vill däremot tillåta abort enbart i dessa undantagsfall).