Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 13:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/usablogg/2012/08/31/det-forsta-faktafria-valet/

Gelins USA

Det första faktafria valet

Mitt Romney höll tal i natt, och det fick ett någorlunda positivt bemötande. Men det var något mer intressant som hände under torsdagen, i kölvattnet av Paul Ryans tal här i Tampa.

Ryans tal fick enormt positiva reaktioner på plats i Tampa, men omedelbart efter talet började en våg av faktakollande skölja över Twitter, bloggar och nyhetssajter. Nästa morgon var den stora nyheten om talet i många tidnigar och nyhetssajter inte att Ryan hade gjort ett fantastiskt tal – vilket han enligt vissa kriterier ansågs ha gjort – utan snarare att Ryans tal var “ett av de mest lögnaktiga konventtalen någonsin”.

Under torsdagmorgonen kom Washington Post, Slate, New Yorker, Associated Press och New York Magazine, med noggranna genomgångar av osanningarna i Ryans tal. Även Fox News Chris Wallace påpekade att Paul Ryan hade ett liberalt förhållande till fakta.

Exempelvis attackerade Ryan Obama för att inte genomföra det budgetförslag som Simpson-Bowles-kommissionen föreslog, utan att påpeka att Ryan själv röstade emot förslaget. Precis som Romney attackerade han också Obama för att skära ner över 700 miljarder i sjukvårdsprogrammet för äldre, Medicare, utan att påpeka att hans egen budget innehåller samma nedskärningar.

Men man måste nog ändå ställa frågan: kommer det här att spela någon roll?

Bill Clinton sade, inför kongressvalet 2010, att USA är på väg mot en politisk kultur “där fakta saknar betydelse”. Kanske kan man se valkampanen 2012 som ett bevis för detta. Det finns så många motsägelser i Romney och Ryans löften om vad de vill göra med USA att de till stor del har valt att lösa detta genom att hitta på saker. Mitt Romney ägande sin kväll på konventet åt att skapa en mänskligare, mjukare aura kring sig själv, vilket var ett av huvudmålen med denna vecka, som jag skrev om här i måndags. Men Romney höll också ett långt tal, som enligt många i Romney-kampanjen (inte minst Paul Ryan) utlovades bli späckat av konkreta politiska förslag och detaljerad policy. Det var det inte. Tvärtom var talet svävande och diffust och stundtals ohederlig. Som Andrew Sullivan sammanfattade budskapet: “No argument here. Just a simple statement that the economy sucks and therefore the president should be fired. That's it. No details on the choice between two policies.”

På så sätt var då även Clint Eastwoods bisarra tal en logisk kulmen på denna konventvecka.

James Fallows på The Atlantic har länge skrivit bra om det faktafria presidentvalet 2012.

Lögner är förstås inget nytt i valkampanjer och även Obama ägnar sig konsekvent åt vilseledande uttalanden, men mycket tyder på att det här valet slår nya rekord i osaklighet.

•••

Jag kommeterade republikanernas konvent för BBC:s “The World” igår, det börjar 24 minuter in i det här inslaget. Pratade även kort om Mitt Romneys utmaningar på SVT:s Aktuellt (drygt 20 minuter in i klippet).