Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-03 11:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/usablogg/2012/09/11/new-york-star-kvar/

GELINS USA

New York står kvar

Det är elva år sedan den elfte september blev den elfte september i USA. Jag hade inte tänkt att skriva något om det, i Sverige är vissa kanske trötta på att höra om detta.
Men ändå var det så att när jag promenerade hemåt igår kväll och såg de två glimrande strålkastarna, som varje år sedan dess har kastats upp mot himlen från Ground zero, så tänkte jag att det här, om inte annat, är ett tillfälle att påminnas om att New York fortfarande står kvar här och att det fortfarande är en stad som representerar amerikanska ideal, om öppenhet, tolerans och mångfald, kanske bättre än USA som nation gör numera.
Michael Bloomberg höll ett fint tal om det, i försvar av den så kallade “moskén vid Ground Zero”, för två år sedan.

"Whether your parents were born here, or you came yesterday, you are a New Yorker.

We may not always agree with every one of our neighbors. That's life and it's part of living in such a diverse and dense city. But we also recognize that part of being a New Yorker is living with your neighbors in mutual respect and tolerance. It was exactly that spirit of openness and acceptance that was attacked on 9/11.

Let us not forget that Muslims were among those murdered on 9/11 and that our Muslim neighbors grieved with us as New Yorkers and as Americans. We would betray our values - and play into our enemies' hands - if we were to treat Muslims differently than anyone else. In fact, to cave to popular sentiment would be to hand a victory to the terrorists - and we should not stand for that."