Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-08 20:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/usablogg/2012/10/17/efter-kvallens-debatt-lar-obama-fa-tillbaka-overtaget-bland-kvinnliga-valjare/

GELINS USA

Efter kvällens debatt lär Obama stärka övertaget bland kvinnliga väljare

Det var, som väntat, en tuffare Obama i kvällens debatt. Det var ingen brist på den där typen av ögonblick som kabelnyhetskanalerna älskar att spela i en oändlig loop och de flesta av dem verkade gynna Obama.

Nicholas Kristof på New York Times förklarade snabbt att det här var den Obama vi brukar känna igen:

Men sakpolitiskt var det intressant att hela debatten låg närmare den retorik vi hörde på till exempel demokraternas partikonvent. Obama fick flera tillfällen att poängtera sitt fokus på kvinnors rätt till lika löner, till jämställdhet på arbetsplatsen, till kvinnors rätt att bestämma över sina kroppar.
Och det var i många av dessa ögonblick som Obama framstod som betydligt mer självsäker än Romney.
Romneys bitvis klumpiga försök att låta som en kämpe för kvinnors rättigheter landade mest i den typen av obekväma uttalanden som tenderar att förfölja honom på nätet.

Obama försvarade inte bara Lilly Ledbetter Fair Pay Act – den första lag han skrev under som president, som förbjuder lönediskriminering mot kvinnor – utan poängerade även att Romney undvikit att ställa sig bakom idén.
Han attackerade med andra ord Romney precis så som många demokrater hade hoppats att han skulle göra, efter det passiva framträdandet i den första debatten.

Det här är inte obetydligt för valutgången de sista veckorna. Många av de väljare som Obama förlorat till Romney sedan den första debatten är just kvinnliga swing voters, och nu lär åtminstone den trenden avta.

Debatten slutade med att de två kandidaterna ombads korrigera missuppfattningar om sig själva. Romney använde sina sista två minuter till att, i princip, säga att den man vi såg i den berömda "47 procent"-videon inte var den riktiga Mitt Romney, för han är i själva verket en man som "bryr sig om 100 procent av USA:s folk". Det lät lite manierat och gav framför allt Obama en smashboll för att drämma in att Romney i själva verket sagt just att han inte tänker oroa sig för de 47 procent som är "bidragsbundna offer".

Efter att Romney ägnat mycket möda åt att redogöra för hur hans politik skiljer sig från George W Bushs politik poängterade Obama att det mycket riktigt stämmer att Romney inte håller med Bush om allt, han har till exempel en betydligt mer extrem invandringspolitik.

Även i de frågor där Romney hade en tydlig fördel, som Vita Husets och Utrikesdepartementets otydlighet efter Libyen-attacken i september, var det Obama som framstod starkare.

Innan kvällens debatt pratade politiska kommentatorer i USA på allvar om att Romney skulle kunna avgöra presidentvalet ikväll. Jag tror alla är överens om att han inte gjorde det. Obama kan nog åter kallas en (mycket knapp) favorit.

I CNN:s mätning efter debatten vann Obama, likaså i tre andra av de omdelbara (och opålitliga) mätningar som gjordes direkt efter debatten.

Andrew Sullivan, som var alldeles panikslagen efter den första debatten, var betydligt gladare i natt: "Game, set and match till Obama."

Konservativa David Frum:
"Calling this debate for the President. Certainly a stronger performance on his end, although the bar wasn't exactly high. Sullivan can finally quit panicking."

Bottom line: Obamas främsta problem sedan den första debatten har varit minskande entusiasm bland kärnväljarna. Det problemet tog han hand om ikväll, med besked.

Här finns ett klipp på det snabbt omtalade ögonblicket i debatten där Romney omedelbart blir faktakollad live av moderatorn Candy Crowley.
Konservativa debattörer började omedelbart attackera Crowley som en orättvis moderator, eftersom hon inte var lika tystlåten som Jim Lehrer i den första debatten.

Marc Ambinder, en av USA:s mer pålitliga politiska analytiker, kallade Obama segrare.

Ezra Kleins team på Washington Post har i vanlig ordning bra faktagranskning och policyanalys. Även New York Times.

En snabb, bredare debattanalys av National Journal Ron Fournier här.
Washington Posts The Fix utser vinnare och förlorare.
Robert Wright på The Atlantic förklarar varför Obama vann även när det gäller utrikespolitik och energifrågor.

•••

En annan, viktig seger för Obama idag: republikanernas försök att minska tiden för förtidsröstande i Ohio stoppades av Högsta domstolen.
När jag talade med Obama-kampanjfolk i Ohio förra veckan sade man att just förtidsröstandet mycket väl kan avgöra i Ohio.