Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 08:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/usablogg/2012/12/19/arets-fyra-basta-politiska-bocker/

Gelins USA

Årets fyra bästa politiska böcker

I helgens Boklördag här i DN förklarade jag varför jag hunnit läsa fler böcker än någonsin i år: det beror på att jag har köpt en Kindle. Här är fyra av de bästa, amerikanska böcker jag har läst, varmt rekommenderade för den som vill köpa en vettig julklapp. Begränsar mig till enbart sakprosa här, för att det ska vara möjligt att få ihop en kort lista och eftersom det är det område där jag läser allra mest:

• Katherine Boo "Behind the beautiful forevers"

Efter tre år i Mumbais slum producerade Boo det här mästerverket, en av de mest gripande reportageböcker jag någonsin läst. Inte bara en påminnele om hur komplicerad berättelsen om den nya, globala medelklassen är (i dagens Indien bor de inte sällan i skjul byggda av återanvända Pepsi-flaskor) utan även ett slags grundkurs i hur man gör berättande journalistik. Det krävs tålmodigt arbete, närvaro, flera år av intervjuer och research och, till slut, ett geni som Boo för att få ihop allting. Bland unga journalistkollegor i USA har Boo blivit en ikon på samma självklara sätt som Didion och Talese var det för föregående generationer. Hennes inflytande märks inte minst i ett annat av årets bästa reportage, Rachel Avivs oförglömliga reportage om hemlösa, homosexuella tonåringar i New York. "Behind the beatiful forevers" har nu kommit ut på svenska också, på Marcus förlag. Intervju med Katherine Boo på NPR.

• Chrystia Freeland "Plutocrats"

Det var länge tabu att prata om ojämlikhet. Det ansågs omodernt och dammigt. Det har förändrats i år, inte bara på grund av omständigheterna – rekordhöga inkomstskillnader – utan även på grund av att frågorna i USA har lyfts av alla från nyblivna senatorn Elizabeth Warren, till Paul Krugman i sina envisa krönikor, till enstaka republikaner. Chrystia Freeland visar här med sin skarpa, begripliga prosa att det inte är någon högerkonspiration som är ansvarig för bristen på ojämlikhetsdiskussion i USA, utan att det lika mycket handlar om hur exempelvis demokraterna, och Bill Clinton, tillförskansat sig ett slags aristokratisk aura där det anses vara opassande att prata om sådant som "de rika" – man vill liksom inte sabba stämningen. När det här året började hörde jag till dem som tyckte att själva ordet "Plutocrats" kändes plumpt och gammaldags; som något vi inte hört sedan förra sekelskiftets populism. När man läser Freelands bok förstår man dock att det är både modernt och relevant. Utdrag ur boken.

• EJ Dionne Jr "Our divided political heart"

Det har kommit många bra böcker om den politiska polariseringen i USA, och många böcker om republikanernas radikalisering. EJ Dionne Jrs bok är den mest sympatiska. Han reder tålmodigt ut de växande ideologiska klyftorna mellan inte bara mellan demokrater och republikaner, utan framför allt mellan olika traditioner inom det republikanska partiet. Det är en resa genom dagens Washington och genom USA:s moderna ideologiska historia, och framför allt en vädjan om ett USA där politiken kan fungera igen. Recension av boken.

• Sasha Issenberg "The Victory Lab"

Den bästa boken för den som vill förstå moderna politiska kampanjmetoder i USA – ett ständigt, internt slag mellan de som förlitar sig på vetenskap och de som förlitar sig på vidskeplighet och "magkänsla". USA:s bästa politiska reporter, Ryan Lizza, väljer den bland de tio bästa politiska böckerna i år.