Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-22 18:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/usablogg/2013/07/25/republikanska-kappar-i-hjulet-for-obamacare/

Gelins USA

Republikanska käppar i hjulet för Obamacare

Jag skrev ett reportage i veckans DN om USA:s förberedelser inför Obamas sjukvårdsreform, som träder i kraft vid årsskiftet. Republikanerna i representanthuset har vid 38 olika tillfällen röstat för att upphäva lagen, som en symbolisk gest för att markera sitt fortsatta motstånd. Men man ägnar sig även, på åt ett mer cyniskt sätt, åt att underminera lagens införande på delstatsnivå.

Norman Ornstein, erfaren statsvetare som i dag är anställd av konservativa American Enterprise Institute, men som bäst kan beskrivas som en moderat konservativ, går i en artikel i National Journal till hårt angrepp på republikanernas systematiska försök att "sabotera Obamacare", som han uttrycker det:

"When a law is enacted, representatives who opposed it have some choices (which are not mutually exclusive). They can try to repeal it, which is perfectly acceptable. /.../ But to do everything possible to undercut and destroy its implementation—which in this case means finding ways to deny coverage to many who lack any health insurance; to keep millions who might be able to get better and cheaper coverage in the dark about their new options; to create disruption for the health providers who are trying to implement the law, including insurers, hospitals, and physicians; to threaten the even greater disruption via a government shutdown or breach of the debt limit in order to blackmail the president into abandoning the law; and to hope to benefit politically from all the resulting turmoil—is simply unacceptable, even contemptible. One might expect this kind of behavior from a few grenade-throwing firebrands. That the effort is spearheaded by the Republican leaders of the House and Senate—even if Speaker John Boehner is motivated by fear of his caucus, and McConnell and Cornyn by fear of Kentucky and Texas Republican activists—takes one's breath away."