Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 21:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/usablogg/2013/09/11/progressiva-demokraten-bill-de-blasio-sannolikt-nasta-borgmastare-i-new-york/

Gelins USA

Progressiva demokraten Bill de Blasio sannolikt nästa borgmästare i New York

Bill de Blasio med Harry Belafonte och Susan Sarandon i Greenwich Village i augusti.

I natt var det primärval inför borgmästarvalet i New York och Bill de Blasio vann med trygg marginal i demokraternas primärval. Det kan, i skrivande stund, fortfarande visa sig att de Blasio får precis under 40 procent av rösterna, vilket skulle innebära ett nytt primärval mellan de Blasio och demokraten som kom tvåa, Bill Thompson. (I republikanernas primärval vann Joe Lhota, som fick totalt 29 000 röster, att jämföra med de 255 000 som röstade på de Blasio – det råder alltså inget tvivel om vem som är favorit i det "riktiga" valet i november).

Rösträkningen strax efter midnatt:

New York Times har en fin karta där man kan se exakt hur många som röstade på varje kandidat på varje gata, och varje kvarter, i New York. Kartan funkar som en ögonblicksbild av de politiska, demografiska och kulturella skillnaderna i staden. Bill de Blasio vann med en bred koalition, men man kan även exempelvis se att Christine Quinn, en demokrat som står närmare Michael Bloomberg i den politiska mittfåran, vann i välbärgade områden på Manhattan, medan taiwanesiskfödde John Liu vann med stor marginal i stadens fyra olika Chinatown-stadsdelar.

De Blasios seger är en liten skräll. Han ansågs länge stå för långt till vänster för att ha en chans i valet. Den vänsterliberala tidskriften Prospect skrev i dag om sina förhoppningar på de Blasio om han blir borgmästare.

"How much could de Blasio, if elected, actually accomplish? His pre-k initiative [allmänna dagis] and the necessary taxes would require approval from Albany. His populist ideas on affordable housing will meet the opposition of the city’s powerful real estate industry. But New York has a relatively powerful mayoralty, and there is a potential rendezvous between the de Blasio coalition and the living wage movement. The City could use its regulatory leverage to compel fast food joints and other low-wage employers to pay its workers decently."

Matthew Yglesias på Slate är skeptisk till de Blasios potential att göra något åt ojämlikheten i New York, vilket varit hans centrala kampanjbudskap.