Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-19 15:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/usablogg/2013/10/01/tio-texter-om-den-paralyserade-statsapparaten/

Gelins USA

Tio texter om den paralyserade statsapparaten

Här i svensk media skriver vi att "statsapparaten delvis stängs ned" eller att USA "står inför budgetstupet", men i tysk media skriver man lite mer dramatiskt att USA:s federala stat är "paralyserad". Det är ju också ungefär det som har hänt. Men varför händer detta? Jag skriver en analys om det här i onsdagens DN men tills vidare är det här ett par bra analyser i amerikansk media:

Washington Post förklarar allt du behöver veta om vad en government shutdown egentligen är.

• James Surowiecki i New Yorker skriver att den viktigaste fajten kommer att äga rum under de kommande två veckorna, inför höjningen av USA:s skuldtak: "What’s really scary about it is that the concessions Republicans are asking for aren’t concessions that the Democrats can even consider, since they would turn the legislative process on its on head, allowing a minority of lawmakers to rewrite laws as they see fit. The way you get a law passed (or repealed) in the U.S. is, after all, pretty well laid out in the Constitution: you need a majority in both houses of Congress, and you need a President who will sign the bill. If the President vetoes it, you need a supermajority to override the veto. Obamacare is the law of the land because it cleared these hurdles. /.../ This is really an attempt to remake the legislative process itself, and to do so by threatening to do something—default—that no one, including the people making the threat, believes to be in the best interest of the United States.

Ezra Klein på Washington Post citerar däremot en Goldman Sachs-analytiker som tror att detta minskar risken för konkurs om två veckor.

Opinionsmätningar tyder på att republikanerna får skulden för detta

Washington Examiner förklarar hur 30 republikaner i kongressen kunde kapa partiets agenda

David Weigel på Slate reder ut huruvida det stämmer att demokraterna betett sig så här de när är i opposition (spoiler: det har de inte)

Slate samlade tidigare i veckan republikaner som tyckte att det var en väldigt dålig idé att göra detta. Inklusive Karl Rove, John McCain och Wall street journals ledarsida, som kallar det ett "kamikazeprojekt".

Thomas Edsall försöker förstå hur republikanerna hamnade här

Jonathan Cohn på New Republic skyller på republikanernas ledare i representanthuset John Boehner, inte på Tea party-flanken

• Att stänga ned statsapparaten kommer att kosta en hel del pengar

• En av de viktigaste delarna av Obamas sjukvårdsreform, en nationell marknadsplats för sjukförsäkringar, lanserades passande nog vid midnatt, ett ögonblick efter att det blev klart att statsapparaten stänger, vilket beror på motståndet mot just detta. Evan McMorris Santoro på Buzzfeed förklarar varför det här kan skada lanseringen av Obamacare, då det exempelvis saknas federalt anställda att fixa tidiga buggar i systemet.