Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-24 09:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/usablogg/2013/10/10/mitt-besok-i-alice-munros-ontario/

Gelins USA

Mitt besök i Alice Munros Ontario

Lake Huron.

Tidigare i år tillbringade jag två dygn på Ontarios landsbygd, på jakt efter Alice Munro. Vi hade åkt dit med förutsättningen att vi inte kommer att träffa Alice Munro, som är känd för att just vara tillbakadragen och lågmäld. Målsättningen var snarare att få en bild av den värld som format hennes berättelser och den värld hon gestaltat så detaljerat. Munro bor större delen av året i den här stillsamma, ganska ödsliga delen av Ontario, drygt två timmar väster om Toronto, intill Lake Huron. Landskapet påminner om Michigans landsbygd, på andra sidan USA-gränsen. Munro har tillbringat nästan hela sitt liv i ett par småstäder som ligger längs med Lake Huron. Hon växte upp den lilla staden Wingham, en dryg mil från Lake Huron, och i dag bor hon i Clinton, en mil därifrån, i ett hus som hennes nyligen avlidne man Gerry Fremlins familj ägt sedan mitten av 1800-talet. När jag gick omkring där och pratade med lokalbefolkningen kändes det som att varje person man träffade, åtminstone i en viss ålder, kunde vara en Munro-karaktär.

Jag skrev ett reportage om det här i tidningen Vi Läser tidigare i år.

Munro signerade ett exemplar av "Dear Life" till mig. I morgondagens DN skriver jag mer om hur det gick till, och om besöket i Ontario.

Det lilla Munro-monumentet i Clinton var igensnöat när vi var där.

Snöskotrar längs motorvägen utanför Clinton:

Paris Review har förstås gjort den bästa Munro-intervjun.