Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-22 11:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/usablogg/2013/10/21/republikanerna-kommer-inte-att-forandra-sig/

Gelins USA

Republikanerna kommer inte att förändra sig

Jag skrev i veckans DN om konsekvenserna av republikanernas nederlag i förhandlingarna i Washington. Kommer det här fiaskot leda till att republikanerna förnyas och förändras? Nja, tror jag. Bland moderata röster i den amerikanska högern är man förstås överens om att oktober varit en katastrofal månad för partiet, "de två bästa veckorna för demokraterna på flera år", som den republikanske senatorn Lindsay Graham lätt alarmistiskt uttryckte det. De republikaner jag pratat med i veckan var också mestadels förtvivlade över detta. Men i slutänden tror jag ändå inte att republikanerna kommer att förändra sig i någon väsentlig mening.

Vid varje sådant här nederlag – Obamas valsegrar 2008 och 2012, sjukvårdsreformens seger i kongressen 2010 och i Högsta Domstolen 2012, Tea Party-högerns fiasko förra veckan – har experter förutspått att vi snart kommer att få se en efterlängtad förändring i det republikanska partiet, att de nu lärt sig sin läxa och kommer att röra sig mot den pragmatiska mitten. Varje gång har det i stället blivit precis tvärtom: den yttre högern har blivit ännu argare, ännu mer välorganiserade, ännu bättre på att få in donationer från välbärgade grupper som stöder radikala högeridéer.

Den här maskinen för den yttre högern är i dag så stor och kraftfull och deras ledare så dogmatiska att det är väldigt svårt att se en väg mot mitten för republikanerna utan att det skulle uppstå ett fullständigt inbördeskrig i partiet.

Två artiklar som jag läste i helgen bekräftade den här misstanken från mitt håll.

I New York Times kartlägger man i ett långt söndagsreportage de republikanska falangerna i dagens Washington och citerar bland annat en strateg på tankesmedjan Heritages kampanjorganisation Heritage Action som förklarar att det enda misstaget man gjort under hösten är att inte vara tillräckligt konservativa (en briljant analys om anrika Heritages förfall skrevs nyligen i The Atlantic).

I Business Week förklarar man lite mer trotsigt hur Tea Party-rörelsen "vann" kriget om USA:s riktning i oktober. Man fick förvisso inte igenom en enda konkret punkt på den långa önskelista man skrev som krav för budgetförhandlingarna som ledde till att statsapparaten stängde i oktober. Men man har vunnit det större kriget om statliga utgifter i Washington: de senaste 3 åren har budgetunderskottet minskat i den snabbaste takten sedan 1940-talet (vilket förstås inte hindrar Tea Party-republikaner från att hävda att Obama ökat underskottet snabbare än någon president någonsin – eller som Newt Gingrich brukar säga, mer än alla presidenter i USA:s historia tillsammans).

De republikaner som verkar mest nervösa just nu är snarare de som kompromissade och fick igenom överenskommelser i Washington och nu sannolikt kommer att utsättas för välfinansierade primärvalsutmanare från högerkanten i kongressvalet 2014. (Min bok om republikanerna från förra året handlar till stor del om exakt detta).

Det finns helt enkelt inte i den moderna amerikanska högerns DNA att kompromissa och acceptera nederlag. Det är en proteströrelse och den kommer att fortsätta vara det även 2014 och de kommer att förlora betydligt färre politiska krig än vad experterna just nu förutspår.

Joshua Green i Business Week:

"It’s not hard to envision a future that looks an awful lot like the present, with Republicans just strong enough to maintain control of the House but shut out of the Senate and White House, and Democrats unable to regain the unified control of Washington they enjoyed during Obama’s first two years. This is a formula for plenty of drama and few accomplishments."

Jag pratade även kort om detta i P1 Morgon i veckan.