Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-22 12:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/usablogg/2013/12/14/vapenlobbyn-har-fatt-igenom-93-nya-lagar-sedan-newtown/

Gelins USA

Vapenlobbyn har fått igenom 93 nya lagar sedan Newtown

Det är i dag ett år sedan skolmassakern i Sandy Hook utanför Newtown i Connecticut. Jag besökte Newtown samma dag, strax efter massakern förra året, och pratade med familjerna och de bosatta där. Sorgen och uppgivenheten som präglade Newtown då kommer jag aldrig att glömma. Många av föräldrarna som förlorade barn i massakern hoppades att det åtminstone skulle bli en vändpunkt för vapenlagarna i USA. Så har det inte blivit. I stället har vapenrättigheterna stärkts i 93 nya lagar i 27 delstater, enligt en sammanställning av PBS.

Inför ettårsdagen var det en ny skolskjutning i Colorado. Det var den 25:e skolskjutningen sedan Newtown.

Jag har tidigare skrivit i DN om att synen på vapenrättigheter i USA generellt är en konflikt mellan stad och landsbygd. I våras besökte jag den årliga NRA-konferensen i Texas och konstaterade hur stark en politisk minoritet kan bli när den är välorganiserad och välfinansierad. Liknande exempel finns i europeisk politik. Strax efter Newtown-massakern försökte jag även förklara hur NRA och vapenlobbyn generellt bemöter vapenrelaterade tragedier.