Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-18 18:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/usabloggen/2008/10/22/sunset-park-ar-inte-park-slope-inte-an-473/

USA-bloggen

Sunset Park är inte Park Slope - inte än

Ny vecka. Ny soffa. Nu i Brooklyns Sunset Park, granne med gentrifierade Park Slope, men dit samma utveckling ännu inte på allvar nått.

N och R tågen för till något snarast förortslikt än urbant. Arbetar/medelklass långt ifrån hippt/ungt. Och olikt grannen irländsk-italienska Bay Ridge dominerar här latinos med asiatiskt inslag.

- Not have. Not have, säger mannen i delin när jag ber att få växla till 25-centsmynt till tvättmaskinen.

- Not me. Not me, säger kvinnan i tvättrummet om den lass tvätt som uppenbarligen inte är hennes.

- Vårt område har inte riktigt börjat gentrifieras än. Det finns tecken på det - som lägenheter som renoveras och unga som flyttar in - men det är fortfarande rätt intakt, säger Andrea som jag gästar och som grovt delar in de som bor i området i tre huvudkategorier. Själv hör hon inte till nån av dem.

- Det är de som har bott här i över tjugo år och som levde här när området fortfarande var ganska ruffigt och som kommer från Dominikanska republiken och Puerto Rico. Och sen är det de som kom senare från Mexico - alla från samma provins har jag hört. Och sen de som flyttade hit efter det att Chinatown började växa väldigt snabbt och folk behövde flytta ut. Då var det här ett bra område eftersom det bara ligger två-tre stopp bort med expresståget från Chinatown.

Så där, mitt i vad som ser ut som sovstadsamerika, ligger Brooklyns eget Chinatown.

Själva - Andrea och Rob - sticker de väl ut lite i området, fast de får anses typiska för ett annat New York. Hon från Kanada, han från Buffalo. Demokrater, cineaster. Båda jobbar på ett produktionsbolag för dvd-filmer, med egna skrivarambitioner.

Hon lägger sista handen vid ett filmmanus om....hmm, det får vara osagt. Kan komma snart på en bio nära dig.

För Brooklynomanen finns mer läsning här.