Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-20 09:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/usabloggen/2008/10/24/nota-valet-2008-53-miljarder-dollar-484/

USA-bloggen

Nota valet 2008: 5.3 miljarder dollar

Presidentvalet 2008 kommer att gå till historien som det dyraste världen skådat. Enligt nya siffror från Center for Responsive Politics beräknas 2008 års presidentval och val till kongressen komma att kosta - håll i er - över 5.3 miljarder dollar.

Enbart presidentvalet kommer vid tidpunkten för den 4:e november ha kostat 2.4 miljarder dollar enligt centrats beräkningar. Av det har presidentkandidaterna ensamma dragit in mer än 1.5 miljarder dollar sen de startade sina kampanjer i början på 2007. Den astronomiska summan är en dubblering sen valet 2004 och hela tre gånger så mycket som i valet 2000.

- Mitt i en annars sjunkande ekonomi har vi alltså en sektor som drar in en massa pengar, noterade Leslie Wayne, reporter på New York Times, när jag nyligen intervjuade henne för en artikel för DN.se. 

Och synes som Palins garderobsnota på 150.000 dollar bara är en liten droppe i det gigantiska presidentvalskostnadshavet.