Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-17 14:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/usabloggen/2008/10/31/happy-halloween-men-ocksa-valoro-536/

USA-bloggen

Happy Halloween! Men också valoro

Här skulle jag haft fina fina Halloween-foton från Union Square om jag inte haft problem med bildinläggning....Arghh.

Det har varit en underbar dag. 18 grader. Soligt. Klart. Pumpor, äpplen, pekan- och valnötskakor till försäljning på marknaden där förväntansfyllda Halloween-firare strosat runt. En bedårande liten kycklingutklädd (av alla kostymer) flicka bland kattkvinnor och målade barn, ungdomar och föräldrar. Ett hav av Obama-prylar: affischer, tröjor, knappar, tavlor. Inte lika många McCain-artiklar.

Så en glad dag för många. Men med bara fyra dagar kvar till valet också en massa oro. Jane, som jag bor hos, som är på väg hem till New York från Grekland för att rösta är över sig av oro för valfusk.

- Kom ihåg de två senaste valen, säger hon oroligt. Republikanerna kan göra fula saker.

Men i år är det framförallt demokraterna i Ohio som står under lupp rörande oegentligheter med röstregistrering. Och rapporter kommer redan in om att rösterna kanske kommer att räknas om om loppet blir jämnt.

Att så mycket problem får omringa själva omröstningen är oförståeligt och ovärdigt en demokrati.

Lily, Janes dotter, är den andra den här veckan som berättar för mig om hur hennes röst inte räknades i primärvalen i New York för att de hade tekniska problem i vallokalen på valdagen.

- De sa till mig att maskinerna var trasiga och att jag var tvungen att rösta med en pappersröst. Jag frågade om min röst skulle komma att räknas och kvinnan skakade på axlarna och sa att om de skulle behöva den så skulle den räknas, inte annars, säger Lily.

Att tekniken får förstöra är chockerande. Och vad är det för mening med en omröstning om inte alla röster räknas?

Edward, en vän som nu bor i New York men tidigare bodde i Florida och fortfarande är skriven där för att ge sin röst mer vikt, berättar att poströstningen var nästan omöjlig att förstå sig på. När han väl skickade iväg sin röst visste han inte om han hade gjort rätt eller inte för att det var så komplicerat.

Allt tillsammans är faktiskt väldigt upprörande! Särskilt i ljuset av att kampanjerna nu pågått i två år.

Satsa lite av kampanjpengarna på att fixa systemet!