Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-01-27 09:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/valakuten/2010/09/13/dnse-reder-ut-rodgront-rot-och-rut-8051/

VALAKUTEN

DN.se reder ut rödgrönt rot och rut

Christian frågar:

Varför vill de rödgröna behålla rot men avskaffa rut? Det vill säga ha kvar de skatterabatter man kan få för köpta tjänster av husbyggen men inte av hushållsnära tjänster.

Valakuten svarar:

Socialdemokraterna vill alltså behålla rot och även utvidga avdraget. Dels med en bonus för de åtgärder som medför en effektivare energiförsörjning. För förslaget avsätts 1,5 miljarder kronor nästa år och 2,5 miljarder kronor 2012. Dels ska renoveringar av skolor, kommunala såväl som privata, omfattas av rot på villkoret att de innebär en minskning av energianvändningen med minst 30 procent. För denna del avsätts 200 miljoner kronor nästa år och 400 miljoner kronor 2012.

Socialdemokraterna vill mycket riktigt inte behålla rut. Partiet menar att den avdragsmöjligheten, till skillnad från rot, inte generar tillräckligt många jobb. Dessutom anser man att avdraget är ojämlikt på så sätt att allmänna skattemedel används för något som företrädelsevis utnyttjas av höginkomsthushåll.

Vänsterpartiet vill inte heller ha kvar rut för att man tycker att kostnaden är för hög i förhållande till antalet jobb det skapar. De vill hellre se att pengarna satsas på bland annat barnomsorgen, vården och hemtjänsten. De kallar rut för en subvention av tjänster för rika.

Vänsterpartiets inställning till rot är att ha kvar det "så länge vi har en ekonomisk kris i Sverige". Även ägare av flerfamiljshus ska får använda rot.

Miljöpartiet vill också avskaffa rut från och med halvårsskiftet 2011 av samma skäl som ovan inklusive att det inte leder till ökad jämställdhet. Tidigare har man sagt att man velat behålla det under en period för att inte riskera arbetstillfällen under dåliga tider.

I stället för rut och rot vill Miljöpartiet sänka momsen för hela tjänstesektorn, alltså även för exempelvis restauranger, frisörer och reparatörer.

Den rödgrönas gemensamma ståndpunkt är att behålla rot och att det framför allt ska bli mer klimatsmart. Den bonus som nämndes ovan ska ligga på 10.000 kronor per fastighet. De uppskattar att utvidgningen skulle skapa 15.000 fler jobb.

I linje med Vänsterpartiets förslag ska ägare av flerfamiljshus också kunna göra rot-avdrag vilket tros gynna miljonprogrammen i synnerhet. Ett förslag om rot för skolor har den rödgröna alliansen också, och det är likadant som Socialdemokraternas förslag ovan.

Rut är de rödgröna partierna överens om ska avskaffas i det fall de segrar i valet.

Alliansen skriver kort i sitt jobbmanifest att "rut- och rot-avdragen ska finnas kvar" under kommande mandatperiod. De huvudsakliga argumenten är att man menar att de dels skapat jobb, dels minskat svartjobben.

Enligt intresseorganisationen Företagarna har mellan 12.000 och 35.000 jobb skapats genom rot och rut. Enligt intresseorganisationen Almega var tre av fyra anställda inom rut-sektorn tidigare arbetslösa. Uppskattningarna har ifrågasatts kraftigt av såväl politiker som fackförbund.

Skatteverket har inte gjort några beräkningar på vare sig skapade jobb eller minskade svartjobb. Däremot kom nyligen en uppgift från Konjunkturinstitutet att rut skulle vara kostnadsneutralt för staten. Den dryga miljarden som skatterabatten kostar skulle kompenseras fullt ut av ökade skatteintäkter. Snart backade dock myndighetens generaldirektör från uppgiften.

Läs också DN.se:s Valfläskkoll "Politikerna gissar om rut-jobben".