Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-25 23:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/valakuten/2010/09/14/ekologiska-mal-8056/

Valakuten

Ekologiska mål

Sara frågar: 

Vilka mål har de olika blocken inom satsningar på mer på ekologisk, odlad och vegetarisk kost? 

Valakuten svarar: 

I de båda blockens valmanifest är informationen knapp.  

Alliansen skriver att maten i de offentliga köken ska vara ”vara sund och säker och fri från onödiga tillsatser” samt att ”mjölk, kött och ägg ska komma ifrån djur som har haft det bra”. 

De rödgröna gör gällande att ”nya mål ska tas fram för ekologisk matproduktion”.  

Lite research visar att de båda blocken har samma mål: 

Minst 20 procent av landets jordbruksmark bör upptas av certifierad ekologisk odling vid utgången av 2010. Vid samma tidpunkt ska 25 procent av den mat som konsumeras ska vara ekologisk. 

– Regeringen Persson lämnade tillsammans med V och MP en skrivelse med de här målen. Tanken är att vi ska ta fram nya mål inför kommande mandatperiod, säger Charles Berkow som är MP:s politiske sekreterare i den rödgröna arbetsgruppen för klimat och miljö. 

Jordbruksminister Eskil Erlandssons pressekreterare Anna-Karin Nyman ger ett liknande svar för alliansens del:  

– Vi ska utvärdera liggande mål och efter det ta fram nya. När är inte fastslaget, men det måste ju ske någon gång under året, säger hon.