Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-06 19:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/valakuten/2010/09/16/rodgrona-lovar-fler-pedagoger-i-forskolan-8079/

VALAKUTEN

Rödgröna lovar fler pedagoger i förskolan

Emma frågar:

Jag undrar om partierna har konkreta mål för hur många barn per pedagog som ska finnas i förskolan? Jag undrar också om det finns åsikter om hur stora barngrupperna får bli?


Valakuten svarar:


I slutet av augusti presenterade de rödgröna ett gemensamt mål om max fem barn per anställd i förskolan. Satsningen ska, vid en rödgrön valseger, inledas 2011, och målen ska ”om ekonomin är fortsatt god och staten och kommunen delar på kostnaderna” vara uppnådda 2014.

– Om vi har för lite personal i förskolan får varje anställd mindre tid för varje barn. Det drabbar särskilt de barn som har större behov och behöver mer uppmärksamhet, sa Lars Ohly (V) ett par veckor tidigare i ett pressmeddelande.


I alliansens valmanifest presenteras inte något gemensamt mål angående antal barn per pedagog i förskolan. Däremot fokuserar man på att den pedagogiska verksamheten i förskolan ska förbättras. Alliansen skriver i sitt valmanifest att man under kommande mandatperiod vill införa ”En ny läroplan för förskolan med ett ökat pedagogiskt innehåll.” Centerpartiets skriver att man vill verka för ”mindre barngrupper och välutbildad personal i förskolan”. Hur små barngrupperna bör vara står dock inte.

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt