Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-18 01:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/varldenbloggen/2009/10/13/kladdig-oktobersno-sager-foga-om-global-uppvarmning-4999/

VÄRLDENBLOGGEN

Kladdig oktobersnö säger föga om global uppvärmning

 

FN:s ödesmöte om klimatet närmar sig med höststormsteg, och grundfrågan blir högaktuell: hur stor är uppvärmningen?

Det rapporteras om snörekord för oktober i Mellanvästern. 43 centimeter i Nebraska. Här hemma ligger tre decimeter i Lappland, och de första flingorna har kladdat ner asfalten i Stockholmstrakten. Vad säger det om den globala uppvärmningen? Inte ett dyft. För ett par veckor sedan lämnade vi en ovanligt varm septembermånad.

Ute i världen är cyklonsäsongen i full sving. I år kommer katastrofrapporterna från tyfonernas Ostasien, medan det varit ovanligt lugnt i Karibien. Vad säger det om den globala uppvärmningen? Inte ett dyft. Varken var de tropiska cyklonerna äger rum eller hur många de är. Den senaste forskningen ger vid handen att antalet orkaner och tyfoner inte kommer att öka om temperaturen stiger, men däremot syns en tendens att de allra starkaste av dem blir starkare.

Men hur går det då med själva uppvärmningen? Jodå, den syns alldeles tydligt, men den har inte förstärkts på elva år.

Perioden januari till augusti var 2009 den femte varmaste någonsin. Polarisen i norr hade sin tredje minsta sommarutbredning någonsin. Det innebär att den ökat lite två somrar i rad sedan det dramatiska smältrekordet 2007. Isen över Antarktis hade däremot i augusti i år sin näst största vinterutbredning sedan 1979. Sydisens vinterutbredning har ökat med i snitt 0,4 procent per decennium.

Sedan det globala värmerekordet 1998, under ett år med stark så kallad El Niño-effekt, har temperaturutvecklingen varit ganska plan. Frågan är om en ny El Niño ska få kurvan att sticka i väg uppåt igen och sätta nya rekord. Det handlar förstås om mycket långa processer. Ingen tror att jorden värms upp i en rak, stadigt stigande kurva. Men ingen sitter heller på facit.