Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-27 23:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/varldenbloggen/2009/11/27/climategate-delikat-materia-5456/

VÄRLDENBLOGGEN

"Climategate" delikat materia

Alla journalister som varit inne och rört i klimatfrågan vet att det finns en kader av extremt aktiva personer med extremt bestämda uppfattningar i bloggosfären och i artiklarnas kommentarsfält.

Senast är det hackerskandalen i England som upprör känslorna, den som ger vissa belägg för att vissa forskare manipulerat vissa data i samband med att en viktig klimatkurva togs fram i slutet av 1990-talet. Den beramade ”hockeyklubbskurvan” visade att jordens medeltemperatur i hundratals år inte ändrade sig nämnvärt, för att så på 1900-talet sticka i väg brant uppåt.

Hackerincidenten har redan getts namnet ”climategete”.

Det är mycket låga odds på att kommentarsfältet här nedan kommer att fyllas med starka åsikter om dessa rader, kanske redan om det faktum att jag nyss skrivit ”vissa belägg”, ”en del forskare” och ”vissa data”.

Jag läser och lyssnar på en del av det som skrivs och sägs om klimatet bortom mainstream-flödet. Där återfinns både högt och lågt. I det här konkreta fallet är min slutsats att de så kallade skeptikerna skriker mycket för lite ull. (Begreppet skeptiker är för övrigt trubbigt; det innefattar allt från dem som förnekar att uppvärmning äger rum till dem som köper hela teorin men menar att panikåtgärder för att strypa utsläppen är värre än själva uppvärmningen).

Incidenten visar att det förekommer oseriösa forskningsmetoder och att den omdebatterade hockeyklubbskurvan kan ha tillkommit på ett tvivelaktigt sätt (fast den har faktiskt redan för flera år sedan utsatts för vetenskaplig granskning). Vad incidenten inte visar är att teorin om mänskligt påverkad global uppvärmning är fel.

Wikipedia finns en utmärkt sammanfattning av händelseförloppet och alla reaktioner. Även BBC:s Roger Harrabin har gjort ett hyggligt referat.

En sak har de svenska skeptikerna rätt i: kritik mot uppvärmningsteorin och mot det förhärskande klimatforskarkollegiet publiceras oftare i utländsk press, i varje fall i brittisk och amerikansk, än i svensk. DN.se hade i helgen som gick en artikel om hackerincidenten. Den kunde säkert ha presenterats tydligare – mindre nyheter än denna har fått topplaceringar emellanåt. Men alla upprörda kommentarer om att detta är ”århundradets vetenskapsskandal” och ”sista spiken i kistan för uppvärmningsteorin” är överspända bortom all respekt.

Det är ingen tvekan om att klimatfrågan kan vara delikat materia. Det finns alltid en risk att självcensur kan sätta sig i väggarna på redaktioner. Men det handlar lika lite om konspirationer i medievärlden som inom forskarvärlden. Det handlar mer om ett slags självspelande piano. När en förkrossande majoritet av forskarvärlden och numera också politiker i strängt taget alla läger – och till och med oljebolagen – anslutit sig till den förhärskande klimatteorin är det kanske inte så konstigt att pianosonaten klingar vidare.