Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-27 07:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/varldenbloggen/2010/01/26/frihet-och-sakerhet-del-1-5897/

VÄRLDENBLOGGEN

Frihet och säkerhet del 1

Hur står det till med världens frihet och säkerhet? Att döma av de senaste rönen ligger demokratin skrynkligt till, medan freden mår ganska bra. Det låter som en motsägelse.

För att börja med det upplyftande: Utan att vi riktigt lägger märke till det minskar världens väpnade konflikter i antal och omfattning sakta men säkert.

Med forskarnas krigsdefinition, tusen döda per kalenderår, pågår efter fjolårets lankesiska slutstrid tre eller fyra krig i världen, beroende på hur man räknar. Somalia, förstås. Afghanistan och Pakistan kan vara två eller ett och samma. Irak, ännu kallat krig, ser ut att kunna strykas inom kort, medan man får sätta frågetecken för hur Jemenkonflikten och spänningen i Sudan kommer att utvecklas.

För ett decennium sedan pågick elva krig bara i Afrika.

Vad som är tämligen känt är att världens kärnvapenarsenal sedan kulmen på 1960-talet har minskat kraftigt. Däremot har världens konventionella vapen blivit fler och mer lättillgängliga i globaliseringens spår. Fredsforskningsinstitutet Sipris chef Bates Gill var i en DN-intervju orolig för att allt fler civila kommer att dö under tiotalet i den nya typ av decentraliserade konflikter som växer fram efter de stora krigens epok. Att döma av hur dagens väpnade konflikter ser ut, med terrorbombningar och mexikanska knarkkrig, är vi redan där.

Om detta våld resulterade i miljontals dödsoffer skulle man kunna dra slutsatsen att inget har hänt i grunden, att en typ av våld förbytts i en annan. Men så är det inte, som Newsweek konstaterade i ett specialnummer inför årets Davosmöte. De flesta av dagens konflikter är lågintensiva, ”krigets rester”, som den amerikanska statsvetaren John Mueller kallar dem. Antalet dödsoffer i väpnade konflikter har formligen rasat sedan den blodiga topp som nåddes under andra världskriget – även om utvecklingen inte varit rak.

2008 dödades 25.600 människor i strider. Under andra halvan av 1900-talet dog 800.000 människor per år i strider. Under första halvan av 1900-talet dog fasansfulla 3,8 miljoner per år, när statsstyrda folkmord räknas in.

Vi är av allt att döma inne i den fredligaste eran sedan människor började döda varandra i organiserad form för 10.000 år sedan. John Mueller drar slutsatsen: ”Krig kan vara på väg att upphöra att existera som substantiellt fenomen.”

Nästa blogginlägg handlar om demokratin.