Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-25 09:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/vetenskap/2010/09/30/cancerfonden-blir-mer-vetenskaplig-8184/

VETENSKAPSBLOGGEN

Cancerfonden blir mer vetenskaplig

 Nu kör Cancerfonden igång sin årliga kampanj ”Rosa bandet” för att samla pengar till forskning om bröstcancer.

Det finns en skillnad mot tidigare år: den här gången ingår inga uppmaningar om att kvinnor ska känna på sina bröst på jakt efter cancertumörer.

Jag misstänker starkt att den delen av kampanjen tog bort efter några artiklar i Dagens Nyheter för ett år sedan. Vi påtalade då att det inte finns något som helst vetenskapligt stöd för att dylika ”känn-på-dina-bröst-kampanjer” räddar några liv.

Det har gjorts flera stora studier som har jämfört kvinnor som har utsatts för dylika kampanjer och sådana som inte har det. Resultatet visade knappast någon skillnad i antalet dödsfall.

Flera länder som tidigare har uppmanat kvinnor att känna på brösten varje månad har därför slutat med det.

DN-artiklarna blev mycket uppmärksammade, och jag fick sitta i SVT:s Aktuellt och förklara för Cancerfondens generalsekreterare vad forskningen har visat. Jag påtalade att Cancerfonden gör ett jätteviktigt jobb när de samlar pengar till forskning, men det är ju också viktigt att fonden verkligen följer forskningens resultat i sitt informationsarbete.

Generalsekreteraren var rätt påstridig just då, i direktsändning. Men organisationen ska ha all heder av att de har lyssnat på argumenten, satt sig in i forskningsläget tagit konsekvenserna och ändrat på kampanjen.

Nu skulle jag vilja önska mig en sak till. Rosa Bandet är ju en kampanj med mycket stort genomslag i Sverige, och det är ett ypperligt tillfälle att informera om sådant som faktiskt ökar respektive minskar risken för cancer. Och då menar jag enligt vad den bästa, senaste och mest trovärdiga forskningen visar.

Det finns till exempel goda belägg för att alkohol  - även i ganska måttliga mängder – ökar risken. Man ökar också sin risk om man är överviktig (det gäller cancer som debuterar efter klimakteriet).

Att äta hormonersättning mot klimakteriebesvär ökar också risken att drabbas, speciellt om man gör det en längre tid.

Att hålla sig smal och att motionera kan däremot skydda mot bröstcancer. Mammografi räddar definitivt liv, men kanske inte riktigt så många liv som man tidigare har trott.

Om Cancerfonden passade på att informera svenska kvinnor om de här faktorerna, när de nu ändå håller på med Rosa bandet, kanske de skulle kunna rädda några liv till.