Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-18 22:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/vetenskap/2010/11/09/udda-gronsaker-vacker-storm-8485/

Vetenskapsbloggen

Udda grönsaker väcker storm

I år 2010 är ju biologiska mångfaldens år. För bara någon vecka sedan hölls det stora FN-mötet i japanska Nagoya där bland annat Sverige kom överens om hur utrotningshotade växter och djur ska skyddas i framtiden.

Till den biologiska mångfalden räknas också en mångfald av grönsaksfröer. Det är därför Sverige och många andra länder kostar på genbanker. Där ska man kunna lagra en mångfald av fröer med olika arvsanlag.

Det är också därför EU antog ett särskilt direktiv i november förra året om registrering av vissa grönsaksfröer. Tanken är att udda fröer, gammeldags fröer, ovanliga fröer, lokalt anpassade fröer ska få en gräddfil i lagstiftningen och avkrävas ett enklare och billigare regelverk.

De här sorterna är av noll och intet värde för den storskaliga industrin, men till stor glädje för många entusiaster, småskaliga odlare och trädgårdsamatörer.

Och de är av särskilt intresse för oss svenskar i utkanten på EU:s klimatzoner, eftersom fröindustrins storskaliga aktörer håller till i Holland och andra länder längre söderut.

EU-lagstiftningen ska nu implementeras i den svenska lagstiftningen. Jordbruksverket har formulerat en regelsamling som är ute på snabbremiss. Verket föreslår också  att varje enskild frösort ska kosta 5000 kronor att registrera det första året, och därefter 2000 kronor om året.

Det handlar om ungefär 300 olika frösorter i Sverige, bland annat chilifrukter, sparris och morötter. Enligt företag som säljer dessa fröer skulle så höga avgifter helt omöjliggöra försäljning i framtiden.

Då återstår bara mainstream-sorterna från Holland.

Nu återstår bara några timmar innan remisstiden går ut för jordbruksverkets förslag.

Kampanjen stormar på både Facebook, bloggar och i flera tidningar. En bloggare som kallar sig Vän av ordning förklarar pedagogiskt hur man skriver ett remissvar. Chefredaktören för tidningen Allt om Trädgård beskriver varför svenska odlare, med våra speciella klimatförhållanden, har så stor nytta av udda grönsakssorter att välja på.

Jag var ju på reportageresa till Vavilovinstitutet i Sankt Petersburg för ett par månader sedan. Det är en av världens största genbanker, och definitivt den som har den mest fascinerande historien. Ryska regeringens planer på att demolera delar av genbanken för att bygga bostäder har rört upp protester från hela världen.