Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-15 16:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/vetenskap/2011/04/29/hur-leva-evolutionart/

Vetenskapsbloggen

Hur leva evolutionärt?

Jag läser just nu Lasse Bergs bok ”Skymningssång över Kalahari”. Den är verkligen mycket läsvärd. Mycket av den forskning som han refererar i boken har jag själv bevakat genom åren. Och jag kan intyga att det allra mesta som Lasse Berg skriver är helt korrekt. Han har gjort en beundransvärd research.

Hans tes är att mycket av människans nuvarande elände kom in i våra liv i samband med att vi blev jordbrukare för ungefär 10 000 år sedan, efter att ha varit jägare och samlare i 200 000 år.

 Kanske romantiserar han det tropiska samlarlivet lite väl mycket. Det var nog ofta hårdare än han påstår. Men han har ändå många poänger.

 Häromdagen läste jag en intervju , där Lasse Berg fick lista elva steg till ett lyckligare liv. Han menar alltså att man ska ta hänsyn till att vår mänskliga art är evolutionärt danad för en viss livsstil. Och om man respekterar den livsstilen lite bättre kan man leva lyckligare. Man får leva modernt med kylskåp, datorer och läkarvård, men samtidigt plocka russinen från vårt förflutna.

 Först och främst betonar Lasse Berg social samvaro med andra människor. Vår förmåga till samarbete har varit helt avgörande för att vår arts existens. Det är fortfarande viktigt för vår fysiska och psykiska hälsa. Han tycker också att vi borde jobba mycket mindre, ungefär två timmar om dagen. Och här tror jag alltså att han skönmålar vårt förflutna en aning.

Däremot är jag helt överens med Lasse Berg om att en människa bör gå ungefär sex kilometer om dagen. Vi är byggda för att gå och vi far illa om vi inte går, det visar massor av vetenskapliga studier.

Dessutom finns det visst stöd för att så kallad uthållighetsjakt, där unga män springer lika långt som ett maratonlopp för att trötta ut ett bytesdjur, är en urgammal tradition. Vi är även byggda för att jogga.

 Saker som inte finns med på Lasse Bergs lyckolista är kosmetika, smycken, sång och dans. Men arkeologiska fynd från mycket tidiga mänskliga bosättningar i södra Afrika tyder på att både rött smink och snäckhalsband har funnits i vår kultur från början. Liksom skaldjursmåltider med ostron och musslor.

 Typiskt mänskligt är också sjunga och att dansa tillsammans med andra. Det visar kulturen hos bushfolk och pygméer i Afrika, som har starkare band än andra folk till vårt ursprung. Körsång och diskotek kanske är moderna motsvarigheter.

 Vad tycker ni? Vad ska man ägna sig åt för att bäst leva i samklang med vårt evolutionära ursprung? Ska man ägna sig åt jakt, fiske, svampplockning, ostronmiddagar, grillfester, golfrundor, tatueringar, Let’s Dance, körsång eller bara ligga på stranden och prata med sina vänner?