Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Viktor Barth-Kron

Intellektuella plankton

Minns ni SD:s ”valfilm”? Sannolikt den mest sedda politiska reklam som aldrig sändes. Den där en grupp muslimska kvinnor med barnvagnar rusade om en vit pensionär för att dra i någon ”pensionsbroms” istället för ”invandringsbroms”.

Det var inte meningen att göra någon illamående mitt på blanka förmiddagen, men associationen kom upp i huvudet när The Viktor Report läste att Medborgarbusslinjen (en fin form av aktivism, menar vi, läs Johan Wirfält här) fått sällskap i kampen för lägre avgifter i SL-trafiken. Planka.nu ska tillsammans med Vänsterns studentförbund ordna utbildning med ”personliga tränare” för att lära folk att ta sig igenom de allt mer svårforcerade spärrarna utan att betala. En företrädare motiverar det hela med att avgiftshöjningarna drabbar svaga grupper, särskilt pensionärer. Vilket är sant – och en smula intressant just i det här sammanhanget.

TVR vill inte uppmana någon att delta i den här aktiviteten, men vi tänkte – eftersom vi är en storsint blogg – ge Planka.nu ett tips till reklamfilmskoncept. Helt gratis, som passande är i sammanhanget. Lyder ungefär så här:

Ett tiotal ynglingar med hipp mustasch, moderiktig scarf och friska ben springer om en pensionär med rullator på väg mot en spärr. För varje ”aktivist” som forcerar spärren ökar en summa i höger bildkant, vilket illustrerar den relativa kostnadsökning som i takt med det otillåtna friåkandet drabbar de som trots ”personlig tränare” inte mäktar med att forcera spärrar. Exempelvis äldre kvinnor med rullator.

Avslutande slogan: ”Planka.nu – varför betala när tanterna kan göra det åt dig?”

* * *

Obs! TVR vill, på grund av risken för avsiktliga missförstånd, förtydliga att vi med den här fria och bara till själva filmkonceptet relaterade associationen absolut inte avser peka ut plankare som rasister. Däremot som snyltare.