Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-14 18:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2011/09/14/lat-sjukskrivna-jobba-for-kd/

VIKTOR BARTH-KRON

Låt sjukskrivna jobba för KD

I går kunde DN berätta om regeringens senaste giv: att Sveriges sjukskrivna ska jobba med kultur. 800 miljoner satsas på jobb där personer med nedsatt arbetsförmåga ska vårda våra arkiv/kulturarv.

Förslaget har stött på en hel del kritik. Somliga rasar mot att sjukskrivna ska tvingas arbeta, andra mot att regeringen ser kultur som underkvalificerat ströarbete. DN:s politiske redaktör Peter Wolodarski beefar en smula här.

The Viktor Report blir mest konfunderad: vi förstår inte hur det går ihop med regeringens uttalade syn på kulturen som "kreativa näringar". Ett sådant här massivt statligt ingrepp torde enligt rådande nymoderat linje snedvrida konkurrensen på kulturmarknaden och minska valfriheten. Är Lena Adelsohn-Liljeroth statssocialist?

I vilket fall. Efter att ha läst dagens Expressen har vi en mycket bättre idé.

Tydligen befinner sig Kristdemokraterna inte bara i politisk kris och väljarkris, utan också i akut ekonomisk kris. Göran Hägglund lyckas uppenbarligen inte mätta tusentals partigängare med de fem bröd och två fiskar som partistödet numera uppgår till. Här finns, som var och en kan se, möjligheten till en fiffig synergi.

Om de 800 budgetmiljonerna istället används för att anställa de sjukskrivna i Kristdemokraterna så kan flera problem lösas på en gång. KD kan göra sig av med kostnadskrävande statssekreterare, kanslister och kommunalråd; de sjukskrivna får både handpåläggning och möjligheten att bidra till ett mänskligare Sverige för verklighetens folk. Huruvida viss exekutiv kompetens försvinner bör inte spela allt för stor roll, eftersom KD ändå inte får igenom sina förslag.

Möjligen kan de istället vinna några välbehövliga väljare på kuppen. Sjukskrivna har ju, trots allt, fortfarande rösträtt.