Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-21 02:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2011/09/19/stadshusets-argaste-man-kolumn-i-dn-stockholm-199/

Viktor Barth-Kron

Stadshusets argaste man (kolumn i DN Stockholm 19/9)

Foto: Lars Epstein.

Det finns folk som hävdar att stadshuspolitiken är färglös. De kan inte ha stött på oppositionsborgarrådet Tomas Rudin (S).

Rudin är inte färglös - han är arg. Argast av alla. Hela tiden.

Framför allt är Rudin en man av starka uttryck. Nya Slussen - som hans parti först var för, innan man blev tveksamma och nu vill utreda igen - kallar han "vår politiska generations största misstag". Byggprojekt verkar överlag vara en känslig punkt. Ett bygge på en innergård i Hornstull utnämndes till ett "svek mot väljarna" (väljarna i det befintliga kvarteret, får vi gissa) och stadsbyggnadsborgarråd Regina Kevius "karriärs största misstag".

Även kulturen är ett område som ligger Rudin varmt om hjärtat. De borgerliga anklagas för att "censurera och jaga ungdomar" när man genomdriver nolltoleransen mot klotter - som S tidigare stöttat.

Många var arga när bostadsminister Stefan Attefall (KD) nyligen sa att studenter skulle söka sig dit bostäder finns. Argast av alla var dock Tomas Rudin, som inte bara krävde ministerns avgång utan också deportation i pressmeddelandet ”Attefall borde lämna Stockholm – inte studenterna”.

Det var bara ett axplock från det senaste året. Att kalla Rudin för gnällig nejsägare vore dock ett misstag. Under året har han bland annat gått ut hårt för att staden ska bygga fler offentliga dryckesfontäner.

Tomas Rudin vitaliserar helt enkelt lokaldemokratin. Om fler var som han skulle valdeltagandet landa på minst 102 procent.