Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-11-26 12:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2011/10/24/den-gordiska-medieknuten-lost/

VIKTOR BARTH-KRON

Den gordiska medieknuten löst?

Wikileaks slutar nu med insamling av hemligt material för att istället koncentrera sig på att dra in pengar. Det berättar grundaren Julian Assange på en presskonferens, och lyckas därmed bryta sin flera dagar långa medieskugga.

Mot bakgrund av de neddragningar som sker på många håll i tidningsbranschen är det här särskilt intressant.

Wikileaks hyllades ju som "framtidens media", åtminstone innan backlashen med våldtäktsanklagelser, vårdslösa publiceringar och galopperande storhetsvansinne. Kanske har vi tvivlare dömt ut projektet för tidigt - det kanske faktiskt är så att Assange funnit receptet till framtidens journalistik.

Att sluta med "innehåll" och satsa allt på "affären" är ju den uppenbara logiska slutpunkten på de senaste årens utveckling.