Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-24 08:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2011/10/27/bevara-stockholm-riv-fler-hus-kolumn-i-dn-stockholm-2710/

Viktor Barth-Kron

Bevara Stockholm - riv fler hus (kolumn i DN Stockholm 27/10)

Rätta artikel

Tv-eken är räddad! Eller om det nu var Radioeken. Därom tvista de public service-anställda, vilka också tycks vara de som engagerat sig mest i det halvdöda och därför nedhuggningshotade trädet som står utanför deras port på Oxenstiernsgatan. Möjligen i konkurrens med de amerikanska hippierevolutionsturister som vi mötte i DN Stockholm i tisdags, samt en och annan övervintrande trubadur från Almstridens glada 70-tal.

Inget ont om vare sig trädet eller engagemanget för det. Både engagemang och träd är omistliga beståndsdelar i ett bra samhälle. Däremot är det lite tråkigt att det högljudda engagemanget alltid handlar om att bevara saker – när vi har minst lika stora problem med statsbildsinslag som borde väck.

Eftersom vi kolumnister ofta beskylls för att bara sitta och tycka i stället för att ”göra något” så avser jag att ta saken i egna händer. Därför startar jag i dag aktionsgruppen Riv Arkitekthögskolan Snarast, Annars (RASA).

Gruppens mål framgår av namnet – vi kräver att politikerna omedelbart häver sin bisarra ”blåmärkning” av Arkitekthögskolan vid Östermalmsgatan. Som tillåts stå kvar decennium efter decennium, trots att den skadar generationer av arkitekter för yrkeslivet och att folkopinionen gång på gång utser den till stadens fulaste hus.

”Eftersom den väcker så mycket engagemang och så många känslor så har den ett stort kulturhistoriskt värde”, menade byggnadsantikvarie Mari Herring när ABC luftade frågan häromveckan. ”Mumbo jumbo”, svarar vi från RASA. Att asfaltera Hagaparken skulle också ”väcka känslor”, men fortfarande vara en dålig idé.

Vad vi kräver i Arkitekthögskolans ställe? Oviktigt. Men eftersom jag gärna ser att alla goda krafter förenas så föreslår jag en ekplantering.