Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-21 12:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2011/11/07/borde-s-valt-en-hast/

VIKTOR BARTH-KRON

Borde S valt en häst?

Inom politiken talar man ibland om hästfaktorn. Den sägs indikera hur stor del av ett partis väljare som är så lojala att de skulle rösta likadant oavsett vem partiet utsåg till sin främsta företrädare. Till och med om partiledaren var en häst.

I Socialdemokraternas fall antogs att den nivån nåddes i vintras, när Mona Sahlin avgick och efterträddes av en cirkusartad kafkaprocess. Partiet trampade då runt 26-27 procent. När man till slut valde sig en ny partiledare i Håkan Juholt började siffrorna långsamt stiga, varför man drog slutsatsen att botten var nådd och att det nu bara kunde bli bättre.

Dagens opinionsmätning från Aftonbladet/United Minds kullkastar dock den teorin. S får 24,9 procent - lägst någonsin. Samtidigt publicerar DN en annan mätning där Håkan Juholt ställs mot Fredrik Reinfeldt på fem "förtroendeområden" och förlorar med siffror som skulle få San Marinos fotbollslandslag (och Mona Sahlin) att skämmas.

Det börjar alltså bli hög tid att ställa den oundvikliga frågan: Borde S valt en häst istället?

The Viktor Report tog sitt ansvar för att bringa klarhet i frågan och genomförde samma jämförelseakt som i DN:s mätning, men bytte ut statsminister Reinfeldt mot just en häst. Här är resultatet.

1. Vem är bäst på att företräda Sverge utomlands?
Svenska hästar har gjort sig ett gott namn utomlands - minns bara Ina Scots seger i Prix d'Amerique 1995. Håkan Juholts främsta insats på den internationella arenan utspelade sig på en bar i Istanbul.
1-0 till hästen.

2. Vem är bäst på att leda Sverige i händelse av en allvarlig kris?
När hästar utsätts för stress tenderar de att tappa koncepten och galoppera vilt. Beteendet påminner visserligen om Juholt, men ändå: han lyckades, åtminstone tillfälligt, reda ut en rejäl personlig kris alldeles nyligen.
Juholt kvitterar till 1-1.

3. Vem är bäst på att leda regeringens arbete?
Här är det helt öppet: The Viktor Report veterligen har ingen regering innehållit vare sig en häst eller Håkan Juholt. Bägge har dock positiva kopplingar till regeringsledarexperten Göran Persson - Juholt var tidigare juniormedarbetare; hästar tvekar aldrig att ge besvärliga typer sparken.
Ronden oavgjord.

4. Vem är bäst på att skapa majoritet för sin politik i riksdagen?
Att Juholt skulle kunna hitta en riksdagsmajoritet verkar i nuläget stört omöjligt. En häst skulle däremot kunna tänkas driva en mer defensiv strategi: om man inte lägger några förslag blir man inte fälld, och kan därmed sitta kvar. Titta bara på Fredrik Reinfeldt.
2-1 till hästen.

5. Vem är bäst på att ingjuta hopp om en bättre framtid för Sverige?
Juholts idealsamhälle är som bekant pingvinernas Antarktis, där man står i ring och skyddar varandra mot kylan. Hästar trivs bäst när de får springa fritt på egen hand och kan därför anklagas för nyliberalism. Hur mycket havre man än hittar så kommer det aldrig räcka för att bygga en egen järnväg. Tågen måste gå i tid.
Juholt kvitterar till 2-2.

SLUTSATS:
Socialdemokraterna borde ha valt en häst. Det skulle inte ha inneburit något betydande lyft i opinionen, men hästar kräver inte 144 000 kronor i månaden.