Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-05-31 06:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2011/11/19/lordagskolumn-i-dn-stockholm-1911-salj-moderaterna-till-riskkapitalister/

VIKTOR BARTH-KRON

Kolumn i DN Stockholm 19/11: Sälj M till riskkapitalister

Att riskkapitalbolag hittat en briljant affärsidé i den svenska välfärden har nog inte undgått någon som läst den här tidningen på sistone. Med finansiering säkrad av skattemedel innebär skolan, vården och äldreomsorgen mycket liten risk men väldigt mycket kapital. Som gärna slussas till Jersey och andra skatteparadis, för att helt ta bort risken för eventuell samhällsnytta.

Många har redan klagat på den här hanteringen. Själv tänkte jag göra tvärtom och föreslå en vidareutveckling av vad som uppenbart är en framtidsbransch. Det finns ju ett område som inte exploaterats alls: de politiska partierna.

På riksdagsnivå mottog Moderaterna över 40,5 miljoner kronor i offentligt stöd det senaste året. Motsvarande siffra i Stockholms stad är enligt den nyss antagna budgeten 33,9 miljoner. Därtill kommer också hemliga donationer av okänd storlek, men klart är att det totalt handlar om en niosiffrig omsättning bara i skattepengar.

Genom strategiska kostnadseffektiviseringar (vd-svenska för ”besparingar”) skulle Moderaterna AB kunna bli en veritabel sedelpress för en hugad ägare. Man skulle exempelvis kunna väga sekreterarnas pärmar för att kontrollera att de inte skaffar nya i onödan.

Eller lägga Sten Nordin för natten vid 17.30, så att han inte styr upp dyra representationsmiddagar.

Framför allt borde partiet självt vara positivt till affären. Enligt den nymoderata ideologin bör ju politiken bli bättre om den styrs från Caymanöarna i stället för av medlemmarna genom kongressbeslut. (Vad var det för socialistiskt trams från början, egentligen?)

Enda risken i sammanhanget uppstår vid de allmänna valen 2014 – partistöd utbetalas baserat på mandat i politiska församlingar och intäkterna kan sina om kunderna (väljarna) kommer på andra tankar. Men så långt fram har väl ingen riskkapitalist tänkt förut.