Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-18 19:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2011/11/22/trangt-lage/

Viktor Barth-Kron

Trängt läge

Kolumn i dagens DN Stockholm, på uppslag om stans julbelysningsantiklimax (liten artikel här).

I augusti 2009

Meja

"När de 3 000 svennefakirerna på lördag bänkar sig på plastspikarna för att driva ut all den överflödskonsumerade peston och halloumin med ett samfällt, orgiastiskt primalskri – då inträffar 2009 års mest samtida ögonblick”, konstaterade DN:s David Djuphammar då. Det hade han förstås alldeles rätt i.

Hösten 2011 ligger ingen på spikmattor (detta kan visserligen behöva dubbelkollas med vårdbolaget Carema). Däremot pratar man utförsäljningar. Frågan är därmed om vi inte fick uppleva årets mest samtida ögonblick i söndags kväll, när trafikborgarrådet Ulla Hamilton (M) kallat till ceremoniell invigning av stadens uppsnackade 12-miljonerssatsning på vinterbelysning och täckte av – en reklaminstallation. För en Fox-producerad barnfilm. På Stureplan.

Gensvaret blev inte det man hoppats på och inte ens konferencieren Agneta Sjödin – för övrigt samma Sjödin som ledde spikmattefesten på Gärdet 2009 – lyckades uppbåda någon entusiasm bland den missnöjda publiken.

”Ingen kan se filmen utan att börja hallucinera om råttfällor”, skrev DN:s recensent Mårten Blomkvist när Alvin och gänget 1 hade premiär 2008 (betyget blev 0). Visst kan man förstå att Ulla Hamilton ser lite klämd ut mellan gnagarna.