Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-01-28 20:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2011/12/27/statistiskt-sakerstallt/

VIKTOR BARTH-KRON

Statistiskt säkerställt

Aftonbladet presenterar i dag sin två-gånger-om-årliga förtroendemätning för Sveriges partiledare. Några noteringar utifrån detta.

*** Göran Hägglund (KD) ökar sitt stöd med hela 8 procentenheter, vilket säkert förvånar många med tanke på höstens turbulens. Möjligen är det de allt godare utsikterna att faktiskt bli av med hans parti vid nästa val som stärkt skojige Hägglunds popularitet i de breda lagren. Han kan ju i så fall bli programledare i tv.

*** Gustav Fridolin (MP) ökar tio procentenheter och är klar tvåa efter Fredrik Reinfeldt. Vi har förgäves sökt Fridolin bland molnen för en kommentar (eller ett konkret politiskt förslag).

*** Jimmie Åkesson (SD) ökar visserligen tre procentenheter, men tio procent är ändå anmärkningsvärt lågt för ett riksdagsparti som siktar på tvåsiffrigt. Ingen ljusning synes heller bland de yngre väljarna - där får Åkessson stryk av den avgående gammelkommunisten Ohly med 25-10.

*** Rubrikerna handlar dock och som vanligt om Håkan Juholt (S). 16 procent säger sig ha förtroende för S-ledaren, vilket förstås är en skandalös siffra. Aftonbladets ledarsida (S) tar den exempelvis som inteckning för att implicit kräva Juholts avgång. The Viktor Report vill dock inte dra fullt så stora växlar.

Vi har tidigare genomfört en egen mätning, där Juholt ställdes mot en häst. (Stödet med en häst som partiledare sägs indikera ett partis lägstanivå.) Den mätningen utföll oavgjort. Om vi istället använder Aftonbladets metod för samma jämförelse blir resultatet ett annat:

Mellan 500 000 och en miljon V75-kuponger lämnas in varje vecka i Sverige. Låt oss utgå från den högre siffran, en miljon, men kompensera genom att räkna med endast en spelare per kupong (i många fall är det som bekant fler inblandade). Det ger vid handen att omkring elva procent av svenska folket har stort eller mycket stort förtroende för en häst varje vecka.

Håkan Juholts 16 procent innebär därmed att han stärkt sitt stöd sedan vår förra mätning, och just nu framträder som en mer trovärdig statsministerkandidat än nämnda häst.

Det gäller att ha perspektiv på snurret i dagspolitiken.