Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-26 22:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2011/12/31/nyarskolumn-i-dn-stockholm-orden-som-sammanfattar-2011/

VIKTOR BARTH-KRON

Nyårskolumn i DN Stockholm: Orden som sammanfattar 2011

I dagens tidning spann vi vidare på temat ord. Kanske inte sådana som vi uppfunnit själva, eller som ens var helt nya, men som gjort stora lokala avtryck under året som gått. Gott nytt, nu.

Slussentrotskist
Frågan om Slussens framtid väckte en hel del ont blod under året – men ingenstans var striden så uppslitande som inom Miljöpartiet. Frågan blev tungan på vågen när ”nya” MP:s borgarrådskandidat Emilia Hagberg kuppades undan till förmån för de ”gamlas” Slussenbevarare Daniel Helldén. Från riksdagskansliet ansåg att de plötsligt anslutna medlemmarna hade vissa likheter med 70-talsvänsterns ”trottar”.

Spårvagnstaliban
I öst och nord ropade man efter tunnelbana, i syd efter bättre tvärförbindelser. Runt om hela staden stod folk och väntade på pendeln. Ansvarige SL-bossen Christer G Wennerholm vägrade dock att prata om annat än nya spårvagnar i innerstaden.

Ektivist
Striden om ”Tv-eken” skapade ingen folkrörelse, men de som ville bevara trädet ville väldigt gärna bevara trädet. Så mycket att deras kamp – förd med sovsäck, megafon och dragspel – blev en av årets mediehändelser.

Trädmördare
Förvisso ektivisternas benämning på trafikborgarrådet Ulla Hamilton (M), men här syftas på marodörerna i Bromma, Hammarby Sjöstad och vid Norr Mälarstrand som sågade ner och förgiftade allmän egendom i jakt på bättre utsikt.

Cykeldåre
Man i tights som tror att vägen mellan Vasastadslägenheten och kontoret i city är en flack etapp i Tour de France. Blev en av årets mest omdiskuterade trafikfaror.

Riskfrikapitalist
Caremaskandalen innehöll många uppseendeväckande detaljer. Att multinationella riskkapitalbolag tjänade skattefria miljarder på investeringar garanterade av Stockholms skattebetalare var en av dem. Att en av de synnerligen berikade ägarna hette Peder Pråhl var en annan.

Surdegshotell
Öppnade vid Nytorget och markerade kulmen på en trend som redan kändes lite degig. 2012 äter vi barkbröd.

Coachsamhälle
Efter jobbcoacher kom vårdcoacher, som ska hjälpa patienter att hitta rätt. Visserligen är det bra med nya arbetstillfällen, men någonstans infinner sig frågan om det inte vore bättre att göra samtiden lite mer begriplig istället.