Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-19 05:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2012/01/02/socialdemokraternas-kris-i-bilder/

Viktor Barth-Kron

Socialdemokraternas kris i bilder, vol. 3

Viktor Barth-Kron
Rätta artikel

Nytt kalenderår i almanackorna, men världen fortsätter som vanligt. På vissa håll extra mycket - Socialdemokraterna är nu inne på dag 470 av officiellt deklarerad kris, och den visar inga tecken på att avta. I dag domineras nyhetsflödet av Ylva Johanssons totalsågning av Håkan Juholt i en bloggpost i går.

S-krisen är invecklad och mångbottnad. The Viktor Report, som är en blogg i allmänhetens tjänst, har vid två tidigare tillfällen försökt förklara förvecklingarna genom att redovisa dem pedagogiskt med bilder. Dels när Sahlin just avgått, och dels när partiets elefanter försökte reda ut röran det lett till. Hög tid att göra det igen.

De senaste turerna började med att förre ministern och petade Juholt-konkurrenten...

... Thomas Östros bad att få komma till Agenda för att indirekt kalla Juholt "popcorn-maskin" och sväva på målet när den givna frågan om huruvida han har förtroende för ledarskapet kom. Detta startade, som planerat, en karusell där även...

... Sven-Erik Österberg, också ex-minister och petad Juholt-utmanare, fick möjlighet att undvika att uttala förtroende. Bägge två gick sen på konspirativ middag hemma hos tidigare ministern och numera Stenbeck-direktören...

... Björn Rosengren, en middag vars samtalsämne (Juholts oundvikliga avgång) som av en händelse hamnade i pressen. Allt var dock "ett skämt", menade Rosengren. I ett parti där all kommunikation sker i koder ska det antagligen tolkas som en beskrivning av Juholt snarare än av konspirationen.

Hur som helst - efter detta infann sig julefriden. Den varade ända till juldagen, då tidigare ministern och petade partiledaren...

... Mona Sahlin såg till att bli intervjuad i radio för att där föreslå en "öppen process" när nästa partiledare ska väljas. Vilket underförstått bör ske snart. Uttalandet sysselsatte debatten under de annars lugna mellandagarna, ända fram till att...

... ex-ministern och petade Juholt-utmanaren Ylva Johansson alltså skrivit klart sitt blogginlägg.

Hur det slutar? Ingen aning. Men S-märkta husorganet...

... Aftonbladets ledarredaktion tycks, att döma av den senaste tidens alltmer domedagsmässiga tonläge, vara på ex-ministrarnas linje.

The Viktor Report får anledning att återkomma i frågan.