Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-29 13:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2012/02/04/safari/

Viktor Barth-Kron

Lördagskolumn i DN Sthlm: Ropen skalla – safari åt alla

”Överklassafari”

Det är synd att debatten har blivit så polariserad – ”safari” är ju i grunden en bra sak. Det är bättre att ta del av okända miljöer genom ett fönster än att inte göra det alls, åtminstone så länge man undviker att skjuta eller förslava platsens urinnevånare. Fler borde helt enkelt åka på safari. Här följer därför några förslag på rundturer som skulle kunna göra stor nytta för Stockholm.

1. Fjärdeklassafari

Landstingets moderatstyre får ta del av mellanstadiets matematik, så att man inte råkar sälja vårdcentraler för 3,5 procent av marknadspriset i fortsättningen.

2. Medelklassafari

Stans socialdemokrater bussas ut till ställen som Kälvesta, Gröndal och Stureby för att lära känna väljarna de måste vinna för att vända utförsbacken. Förhandsinfo: De har det helt okej, men föredrar hembryggt framför ekologisk sojalatte på Götgatspuckeln.

3. Motorvägssafari Engagerade Slussenbevarare envisas med att kalla den nya trafiklösningen ”en motorväg i Gamla stan”, trots att detta enligt alla gällande definitioner är felaktigt. Under en resa från Södermalm till Hjulstakorset får de chans att se en riktig motorvägslösning i levande livet samt prata med folk som faktiskt bor i närheten av en sådan.

4. Bostadssafari

Hemmaboende 20-plussare utan kontantinsats skickas på upptäcktsfärd i valfritt område där människor lever i egna hem. Det är bra att börja vänja sig i tid, även om den egna lyan blir aktuell först framåt 2030.

5. Pendeltågssafari

SL-chefen Christer G Wennerholm (M) med vänner får chansen att lämna spårvagnsgettot i innerstaden och i stället andas frisk luft på Kallhälls pendelstation. Denna resa är dock inställd på grund av signalfel.