Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-06 17:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2012/03/01/ordlistan-vecka-9/

VIKTOR BARTH-KRON

Ordlistan, vecka 9

The Viktor Report är en blogg som tar ansvar för den språkliga utvecklingen. I dagens DN Stockholm lanserar vi därför formatet "Veckans ordlista", i syfte att återkommande fånga upp samtidens viktigaste lokalsamtalsämnen – och sätta ord på dem. Håll till godo, osv.

* Lokalkännedom
Kunskap som Stockholms taxiförare inte nödvändigtvis behöver besitta, enligt Transportstyrelsen. De vill ta bort provet som nya förare nu måste genomgå, och motiverar detta med att det numera finns gps. Flera stadshuspolitiker är kritiska, vilket nog många taxikunder kan förstå. Transportstyrelsen kanske skulle besöka stadens gator på riktigt? Google Maps ger inte hela bilden.

* Mini-Göteborg
Hippa Söder-hörnet Hornstull genomgår en renovering, och som ett led i varumärkesarbetet (som det heter numera) har de ansvariga sett till att producera en inspirationsfilm om platsen. Filmen har blivit en tittar- och länksuccé på nätet, men kanske inte exakt som avsett. Många har retat upp sig på klyschiga referenser till New York, själv finner jag det mest uppseendeväckande att en medverkande kallar Hornstull för ett Mini-Göteborg. Målsättningen var väl att marknadsföra? (Se och döm själv på hornstull.se.)

* Twitterförmedling
Oppositionsborgarrådet Tomas Rudin (S) vill se fler lägenheter för ungdomar i Stockholm, och han har ingen lust att vänta på att någon annan tar initiativ. Därför har han startat en egen insamling av möjliga studentlyor på Twitter. Har du hittat ett hus som kan komma till användning så kan du tipsa "@rudde". Vad som händer sedan återstår än så länge att se.

* Kovalevskajamiss
Tar man så många strider som Tomas Rudin gör så kan man förstås inte vinna alla. I veckan har han fått avslag på sin motion om att döpa en plats eller gata i nya Hagastaden efter den ryskfödda forskaren och författaren Sofia Kovalevskaja. Namnberedningen motiverar sitt avslag med att man redan i september 2011 godkände en motion om att döpa en gata efter Kovalevskaja och påpekar lite försynt att Tomas Rudin var vice ordförande på mötet som tog beslutet. Bäst att vara på den säkra sidan, kanske.

* Danschock
22-åriga house-dj:n Avicii ger tre (!) spelningar i Globen i helgen. Samtidigt fyller franska electroduon Justice Annexet, samt en efterfest på Slakthuset. Den subversiva folkrörelsen exploderar med andra ord i staden där etablissemang fortfarande måste söka särskilt tillstånd för dans.