Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-20 19:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2012/03/06/har-ar-din-nya-politik-fredrik/

Viktor Barth-Kron

Här är din nya politik, Fredrik!

Efter att Socialdemokraterna valt Stefan Löfven till ny ledare kan Fredrik Reinfeldt inte längre lägga pannan i veck och lita på att oppositionen är sin egen värsta fiende. När de rödgröna partierna nu också börjat röra sig ordentligt i opinionen har det förstås bara varit en tidsfråga innan Moderaterna skulle börja anlägga moteld.

Den presenterades i dag, på DN Debatt. I korthet handlar det om att M tillsätter fem ”arbetsgrupper” som ska utveckla partiets politik på givna områden. Samt att man föresätter sig att ”samtala” med 900 000 väljare inför nästa val.

Alla skämt om att Reinfeldt är den nye Göran Persson kan därmed sopas undan. I stället väntar vi på att Mona Sahlin ringer och kräver textarvode.

Hur som helst – Reinfeldts ”arbetsgrupper” ska, precis som Sahlins ”rådslag”, inte presentera sina rön förrän året innan val. I det här fallet hösten 2013. Det är långt dit, och viktig opinionsmark kan hinna gå förlorad. För att Fredrik Reinfeldt redan nu ska kunna komma igång med politiken presenterar The Viktor Report här en prognos för vad grupperna, som leds av sittande partitoppar, kommer att komma fram till. Den är baserad på långtgående studier av den idépolitiska utvecklingen (M) och vi törs lova att den ligger tillräckligt nära sanningen.

* * * * *
Grupp: ”Ansvar för ekonomin och full sysselsättning”
Slutsats: ”Ordning i de offentliga finanserna är grunden i Moderaternas politik och rustar Sverige för framtiden. Moderaterna ska fortsätta att ta ansvar för ekonomin. Bara så kan vi säkra resurser för välfärden. För övrigt har sysselsättningen visst ökat.”

Grupp: ”Världens bästa skola”
Slutsats: ”Människan är utgångspunkten i Moderaternas politik. I skolan går människor. Moderaterna vill därför fortsätta att bygga världens bästa skola. För övrigt har skolan visst blivit bättre.”

Grupp: ”Bekämpa alla brott”
Slutsats: ”Varje timme som läggs på att sno cyklar, idka misshandel eller planera dubbelmord är en förlorad timme för samhällsekonomin. Moderaterna ska därför fortsätta att driva en politik mot brott. Men Moderaterna ska också bekämpa brottslighetens orsaker, vilket görs bäst genom tydliga incitament. Skattetrycket måste ner ytterligare – bara så kan det löna sig bättre att arbeta än att råna värdetransporter.

Grupp: ”Föregångsland för klimat och hållbarhet”
Slutsats: Kommer efter gruppledare Sofia Arkelstens nästa studieresa.

Grupp: ”Hälsosamma Sverige”
Slutsats: ”Det ska löna sig att arbeta, inte att röka, supa, snusa, ha oskyddat sex, sola mitt på dagen eller äta snabbmat. Om inte det sistnämnda sker på McDonald’s, som är en viktig föregångare när det gäller entreprenörskap och arbetstillfällen för unga.”