Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-07 04:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2012/03/10/birro/

VIKTOR BARTH-KRON

Lördagskolumn i DN Stockholm: Passa er – annars får Birro rätt

Södermalm har blivit det nya Göteborg, skrev nyinflyttade mediemångsysslaren Marcus Birro i en uppmärksammad krönika i Expressen i onsdags. Detta bara någon vecka efter att Hornstull utnämnts till ”Mini-Göteborg” i en reklamfilm. I bägge fallen var det visserligen vänligt menat, men det finns förstås skäl att bli orolig ändå. Ligger det något i detta? Håller Stockholm på att göteborgifieras?

Vissa illavarslande tecken syns. I Solna verkar man ha jobbat in en rejäl ”Göteborgsanda” i den politiska ledningen, som tingsrätten nu försöker nysta upp i den pågående korruptionsrättegången. Får landstingsmoderaterna sin vilja igenom (vilket de brukar få) kommer risken att få en spårvagn i huvudet vara överhängande i hela innerstaden inom kort. Och visst finns anledning att tro att 031-vågen tilltar i framtiden, givet att samtliga Stockholms yngre trendnissar och –nissor åker på västligt indoktrineringsläger i augusti varje år (Way Out West-festivalen).

Samtidigt är det lite för tidigt att måla räkor på väggen. Visst kan länets och stadens politiker anklagas för mycket, men även under nuvarande styre har vi fått behålla klart fler soltimmar än våra vänner i väst. Den må vara för kort enligt många bedömare, men vi HAR åtminstone en tunnelbana. Våra tillståndsmyndigheter vill utveckla nöjeslivet i stället för att stänga ner det och vår modevecka heter inte ”Fresh Fish”.

Möjlighet finns att vända utvecklingen rätt, så låt oss göra det medan tid är. Om inte annat så för att Marcus Birro inte ska behöva fly igen.