Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-05 03:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2012/03/19/lardagskolumn-i-dn-stockholm-i-vantan-pay-tayget/

Viktor Barth-Kron

Lördagskolumn i DN Stockholm: I väntan på tåget

Till slut kunde inte ens landstingsmoderaterna stå emot trycket och nu får vi – förhoppningsvis – tunnelbana till Nacka. Det är förstås utmärkt. Däremot vore det synd om trafikpolitikerna nu grävde ner sig fullständigt i det här projektet under 15–20 år eller så.

I väntan på de nya stationerna finns en rad andra muttrar att skruva åt. Här följer några önskemål i all enkelhet.

1. Se till att pendeln går. Tunnel­banan är viktig för Stockholm, men för kranskommunerna är pendeltågen avgörande – och till skillnad från den förstnämnda är pålitligheten bedrövlig. Den låga andelen politiker, journalister och kulturpersonligheter bland de drabbade är möjligen en anledning till att problemet hela tiden hamnar i skugga, men knappast ett skäl att inte åtgärda det. Förslagsvis med ett nytt signalsystem – det vi har nu tycks ju lida av kroniskt ”fel”.

2. Sluta med ”kort tåg” i tunnelbanan. En av huvudpoängerna med tunnelbanan är ju att den, till skillnad från exempelvis en buss, är lång. Sluta åtminstone köra ”kort tåg” under helgernas shoppingrusning. En söndag blir trevligare om man inte tvingas tillbringa den i någon annans armhåla.

3. Tänk om med skjutdörr-spärrarna. Det vore synd om de samhällsekonomiska vinsterna av utbyggd tunnelbana skulle ätas upp av ökade sjukvårdskostnader när en ny generation ovana Nackaresenärer kläms halvt ihjäl. Sälj systemet till gränsförsvaret och lägg pengarna på fler trevliga konduktörer.

4. Tro det eller ej, men bygg gärna för spårvagn också – på rätt ställen. Att ersätta de överbelamrade blåbusslinjerna 1 och 4 borde vara viktigare än att bygga en ny omväg till stan för folk som bor på Gärdet.

Christer G Wennerholm – skriv ut och nåla upp på arbetsrummet. Jag kommer att följa upp det här.