Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-26 17:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2012/03/28/ordlistan-vecka-13/

Viktor Barth-Kron

Ordlistan, vecka 13

Veckans ordlista – varje onsdag i DN Stockholm (och här). Eftersom SAOL är för långsam för det moderna mediesamhället.

* Antimobbningsarena
Swedbank vill inte längre ge sitt namn till den nya, skandalomsusade fotbollsarenan i Solna. I stället avser man enligt flera uppgifter att döpa den till ”Friends Arena”, efter antimobbningsorganisationen med samma namn. AIK-supportrar, som ska ha arenan som hemmaplan, är kritiska. Men detta väcker frågor på fler plan: Kan Friends stå bakom det som sker under, exempelvis, ett fotbollsderby? Vi talar om nidvisor, tillmälen och spelare som får sitta på bänken hela matchen. Kommer även Friends att ta avstånd från projektet, och om så, vad blir namnet då? ”No Friends Arena”?

* Icke-arena
Stockholms stad har gjort det enklare för sig vad gäller namnet på nya ”Stockholmsarenan” i Johanneshov. Däremot har man ett annat problem – själva arenan. Som rapporterades i förra veckan är bygget försenat med åtminstone fem månader, vilket ställer mycken planering på ända. Regionen riskerar därmed att stå med en ny jätte­arena utan namn, och ett namn utan jättearena. Den som från början tyckte att man kunde ha enats om ett gemensamt projekt har därmed fått halva Mälaren på sin kvarn.

* Södermalmsvits
Södermalm är det nya Göteborg, utropade kändisskribenten Marcus Birro i en uppmärksammad krönika för några veckor sedan. Det blev starten för en stor självrannsakan på nätet: Är detta sant? Är surdegsbrödet verkligen den nya räkmackan? Det står nu bortom tvivel att Birro hade rätt. På lördag avgörs nämligen SM-finalen i den göteborgska paradgrenen ”ordvitsar” – på hipsternästet Bio Rio vid Hornstull. Inga fler frågor, herr ­domare.

* Gangsterstrand
Det går hett till på fashionabla Norr Mälarstrand. Först brann restaurang Kungsholmen, därefter krogbåten M/S ”Gerda” – och i måndags morse stod även Pontonen i brand. Åtminstone de två senare bränderna antas vara anlagda. Mordbrandsutredningar är svåra, bevisningen går ju i regel upp i rök, så här kommer ett tips i all väl­mening till utredarna: Kolla upp vems utsikt som skulle förbättras om de flytande restaurangerna brann ner till grunden. Som fjolårets förgiftade pilträd visade finns skrupelfria sjöglimtsjägare på fri fot i närområdet.

* Dansfundamentalism
Att det krävs ett särskilt tillstånd för att ordna dans i Sverige brukar framhållas som en liten lustig absurditet – ungefär som när någon amerikansk delstat glömt att ändra 1842 års lag mot att klä hunden i skotskrutiga kalsonger på söndagar. Skillnaden är dock att vår danslag är i full tillämpning. Tidningen Vi i Vasastan rapporterar att polisen är så mån om att dra in danstillståndet för en lokal krog att man överklagat frågan ända upp i kammarrätten. Borde den typen av överreaktion verkligen vara tillåten?