Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-13 09:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2012/03/29/exit-torgfors-och-nu-da/

VIKTOR BARTH-KRON

Exit Tolgfors. Och nu då?

Sveriges försvarsministrar är inget vidare på att försvara sig. Sten Tolgfors motoffensiv medelst föreläsning höll inte hela vägen och i dag avgår han, liksom Mikael Odenberg (M) före honom. Frågan då: Vem kommer nu?

Fredrik Reinfeldt är en stressad man och har mycket annat att tänka på, därför kan säkert all hjälp vara välkommen. The Viktor Report listar sina hetaste kandidater.

*** Jan Björklund (FP)
Har i rollen som vice statsminister drivit en linje som gått ganska radikalt på tvären med övriga regeringen. Nu får han chansen att dels slippa skoleländet, dels förverkliga sina planer på upprustning mot ryssen och ännu närmare samarbete med Nato. Däribland att bestycka Gotland.

*** Göran Hägglund (KD)
Har fått ta all skit på socialdepartementet och skulle säkert uppskatta en lite lättare uppgift med mer representation än sjukvårdsnära slit. Har i striden mot partiets högerfalang visat att han kan hantera långvarig gerillakrigföring och bakhåll – nog så viktigt på den moderna spelplanen.

*** Carl Bildt (M)
Det givna valet. Ministererfaren och har i decennier visat att han ensam kan stå emot vilka attacker som helst. Därför också ett kostnadseffektivt val, som kan spara in mycket krigsmateriel genom att agera på egen hand: ”Njaaa, herrr rrryss. Jag trrorrr att vi harrr ett litet olyckligt missförrstånd härrr. Nu ärrr det faktiskt så att 1809 årrrs grrräns de facto drrrogs därrr.”

*** Cecilia Stegö-Chilò (M)
Fredrik Reinfeldt har på sistone visat prov på både humor och drag av storhetsvansinne. Att återutnämna tv-licensministern från 2006 vore ett logiskt sätt att kombinera bägge egenskaperna.

*** Christer G Wennerholm (M)
Stockholms trafiklandstingsråd och SL-ordförande kan vara en spännande dark horse i sammanhanget. Kommer att kunna leda motoperationer under vilken beskjutning som helst, givet hans unika förmåga att göra sig oanträffbar.