Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-06 18:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2012/03/30/s-ledargrafen/

VIKTOR BARTH-KRON

S-ledargrafen

I dag publicerar DN den senaste opinionsmätningen från institutet Ipsos (tidigare Synovate). Socialdemokraterna gör ett nytt jätteryck och noterar 35,6 procent - en ökning med över sex procentenheter och högre än Göran Perssons sista valresultat från 2006. Väljer man att se the constellation formerly known as De rödgröna som en enhet får denna enhet egen majoritet, medan alliansen noterar sitt lägsta stöd sedan april 2010.

Vad det beror på? Det finns garanterat lika många förklaringar som det finns mediefrekventa statsvetare. The Viktor Report vill dock tillföra en egen teori, som vi baserar på studier av hur det stora oppositionspartiet agerat sedan Göran Perssons avgång. Redovisas nedan.